Razina vitamina D od barem 48 ng/mL povezana je s, generalno gledajući, 67% manjim rizikom od raka. Uspoređujemo s onima, čije su razine vitamina D 20 ng/mL ili manje

 

Sunce nikada nije bilo toliko osporavano u zdravstvenom smislu. Baš kao nekakav dežurni neprijatelj.  No, za analizu svih sumnjivih madeža više se ne trebate niti naručivati niti puštati korijenje u prenapučenim čekaonicama. Ambulanta je povremeno u šatoru na Korzu, gdje preplašenom narodu analiziraju sve staračke i druge kožne mrlje. S godinama ih se nakupi. Sve je u redu dok strah od sunca ne postane potpuno iracionalan.

Znamo da je sunčeva svjetlost daleko najkvalitetniji izvor vitamina D.  A znamo i da je razina vitamina D od barem 48 ng/mL povezana s, generalno gledajući, 67% manjim rizikom od raka. (Recimo, oboljele od raka jajnika gotovo redovito raspolažu sa znatno manje vitamina D nego generalna populacija.) Uspoređujemo s onima, čije su razine vitamina D 20 ng/mL ili manje. Zanimljivo, a baš ove niže razine medicina preporuča kao idealne. Još zanimljivije, medicina i inače zanemaruje značaj i preventivni utjecaj vitamina na svakodnevno zdravlje. Mnogi nezavisni stručnjaci navode da su preporuke za vitamin C dovoljne tek za prevenciju skorbuta, a za bilo kakvo konkretnije liječenje treba koristiti daleko više.

Naravno da i klimatske promjene utječu na zdravlje. Hajku zbog porasta temperature još uvijek prolazimo (Jeste li zapazili da su usjevi ove godine rekordno rodili, bez obzira na vrućinu?), ali da li ste se zapitali što bi nam hladnija klima donijela? Niže temperature, manje sunca i više vlage ne spadaju u optimalne zdravstvene okolnosti. Dodajte sve prisutniji geoinženjering i već ste blizu recepta za rak. Bolest nije urođena greška, nego prirodna posljedica mnogih udruženih faktora. Na mnoge imamo barem nekakav utjecaj. Nažalost, ne na sve.

Jedna analiza je pokazala da većina ljudi nema zadovoljavajuće razine vitamina D u krvi. A stanje se iz godine u godinu pogoršava. Ako već ne možete ili ne želite na sunce, suplementacija je gotovo neophodna. Uz uobičajne kapsule od 5.000 IU, neki proizvođači nude i 50.000 IU u jednoj kapsuli. Za brzo saniranje stanja (a pogotovo za stare i bolesne) preporuča se 2 mega-kapsule dnevno u prva 4 dana. Kasnije, za održavanje stanja, tek jedna svaka 2 tjedna. Pokazalo se da se na takav način pobolijevanje od prehlade ili gripe smanjuje za 70%. Sasvim solidno, zar ne?

Svakom suplementacijom možete se predozirati, pa i ovom. Ponavljam, režim od 2 kapsule dnevno može se koristiti samo nekoliko dana. Uz to, za vrijeme korištenja vitamina D nemojte koristiti dodatke kalcija. Bit će dovoljno da slijedite uravnoteženu zdravu prehranu.