Postoji samo jedna vrsta pravog i čvrstog imuniteta, a to je imunitet kojeg postiže tijelo u borbi protiv zaraznih bolesti


Već danima slušamo kako će predstojeća sezona gripe biti produžena i oštrija. Dapače, već je i počela. Prizvuk teške bolesti, koja će prijetiti nekoliko mjeseci, mobilizirao je stanovništvo. Neki grade imunitet na limunu, brokuli i chia sjemenkama, dok drugi jedini izlaz vide u cijepljenju. Ovi drugi zaboravljaju da je prošle godine zaštitna uloga cjepiva protiv gripe bila gotovo nikakva. Puno otrova u tijelo, a uzalud. Mislite da će ove godine biti bolje?

Velika studija nezavisnog istraživača Andrea Bachmaira (koja je još uvijek u tijeku) pokazala je da cijepljena djeca imaju 2 do 5 puta više dječjih bolesti i alergija od necijepljene djece. Jedno drugo vrlo zanimljivo višegodišnje istraživanje provedeno je na Novom Zelandu. Utvrdili su da nitko od necijepljenih nije obolio od astme, dok je kod cijepljenih udio oboljelih čak 25%. Svaki četvrti. Eto, stalno priče o zaštitnoj ulozi imuniteta stada, ali bez navođenja trnovitih posljedica. Samoproglašeni idealni sustav ne smije imati mane.

Postoji samo jedna vrsta pravog i čvrstog imuniteta, a to je imunitet kojeg postiže tijelo u borbi protiv zaraznih bolesti. Imunitet, kojeg nude cjepiva, je, u najbolju ruku, kratkotrajan i poprilično problematičan. Antigen, koji se ubrizgava u tijelo, proizvodi neku reakciju, ali trebamo znati da sama prisutnost antitijela ne daje imunitet. (Liječnici će vam reći da skoro svi oko vas trebaju biti cijepljeni kako bi se neki zaštitni mehanizam uspostavio.) Ukratko rečeno, cjepiva preskaču normalan imunološki odgovor. Neprirodno postupanje ne može proći bez loših tjelesnih reakcija. Prava eksplozija autoimunih bolesti je zastrašujuća.

Moram se još jednom osvrnuti na dubrovačku „epidemiju“ ospica. Histerija je trajala danima, očekivao se pomor velikih razmjera, a nije se dogodilo baš ništa. Nekoliko oboljelih (u velikoj većini riječ je o imunokompromitiranim osobama), ali dubrovačka necijepljena djeca ostala su netaknuta. Nijedno od njih nije oboljelo, iako imunitet stada tamo već odavno ne postoji. Pa, ako epidemije nema ni u takvim okolnostima (a takve okolnosti u Dubrovniku već traju godinama), čemu onda cijepljenje? Jeste li znali da se od sljedeće godine uvode nova obavezna cjepiva?

U jednoj farmaceutskoj reklami kažu: „Nemam vremena za bolest.“ Kako samo znaju pogoditi što narod želi čuti. I kako se uz takvu frazu lako prilijepe tablete i još štošta drugo.

Prijavite se na besplatni newsletter:[email protected]