Država ima puno većih prioriteta od nečijih bolesti, prepuštajući vas da se lomite između osobne ušteđevine i humanitarne akcije


Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II, kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Dakle, težnja prema kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti, dostupnoj svima, trebala bi biti prioritet. Lijepe želje, koje u stvarnosti često i ne funkcioniraju. Obespravljenost i izmanipuliranost bolesnika danas je veća nego ikada. Bolest je sumorno stanje, a zdravstveni sustav čini ga još sumornijim.

Čovjek postane svjestan stanja kada počne obilaziti liječnike. Postane vam jasno da je bolesnih nevjerojatno puno, baš kao da nitko ne funkcionira kako treba. Jagma za uputnicama i lijekovima. Pregled na CT-u ima status lutrijskog dobitka. Pune čekaonice (uz neprekinute živopisne analize najrazličitijih dijagnoza), naručivanja za daleku budućnost, prastare raspadajuće bolnice i mrki liječnici. Kažu da su im plaće male i da ih stalno varaju za prekovremene. Mislite da su željni vaših neukih pitanja? Vjerujte mi da je bolje ne pitati ništa, budite zadovoljni standardom koji trenutno imamo. A koji se srozava stalno. Evo, ovih dana slijedi i dodatno izvlačenje novaca od onih bez dopunskog osiguranja. (To je obično uzimanje od sirotinje, koja si takvo osiguranje ne može priuštiti.) Naravno da time standard liječenja neće biti ništa bolji. Samo ćemo za isto plaćati više. A nadate li se skupljim terapijama, očekujte maltretiranja nedostojna čovjeka. Čeka se odluka Vlade, čeka se mišljenje konzilija, čekaju se sredstva EU. Država ima puno većih prioriteta od nečijih bolesti, prepuštajući vas da se lomite između osobne ušteđevine i humanitarne akcije. Sve počinje i završava s novcem. Gomilom novaca. Zdravlje je roba, kao i svaka druga.

Mnogi se pitaju odakle toliko bolesnih. Ne bih rekao da je to lažni dojam. Svjedoci smo prave eksplozije karcinoma, alergija, autizma, dijabetesa. Uz sve teške bolesti, danas se može liječiti, doslovno, svaka sitnica. Bolesti se nadovezuju, jedna nastaje od druge i tome se ne vidi kraja. Ništa se ne događa slučajno. Mislite da smrad u Splitu nije štetan?

Kada bi barem živjeli u iskrenom svijetu… Bill Gates, inače veliki zagovornik cijepljenja, svoju vlastitu djecu nije cijepio. Zna li on nešto što bi nas itekako moglo uplašiti? Nedavno su radili analizu uzoraka MoPaRu cjepiva. U većini su našli potpuno nepoželjne parazite. Onda pokušajte povezati zašto su autistična djeca prepuna parazita… Ne znam da li je Svjetski dan bolesnika farsa ili humanitarni projekt, ali znam da su liste čekanja već sada puno kraće nego će to biti u bliskoj budućnosti.

Prijavite se na besplatni newsletter:[email protected]