Brojna upozorenja o opasnostima za zdravlje koje prijete zbog nezdravog načina života, te stalno podsjećanje od strane zdravstvenih djelatnika i nutricionista kako je bitno jesti puno svježeg voća i povrća, rezultirale su pravim boom-om zdrave prehrane u svijetu. Jedan od oblika tog boom-a su i barovi koji nude svježe iscijeđene sokove. Takav sok brzo se može pripremiti, obiluje hranjivim tvarima i vitaminima, a prije svega je ukusan i zaista ima potencijal da ozbiljno konkurira uobičajenim napitcima koji se konzumiraju u kafićima, poput kave, gaziranih pića i sl. U Velikoj Britaniji, da uzmemo samo jedan primjer uspješnosti barova sa svježim sokovima, najveći lanac je London's Crussh i danas, 8 godina nakon svojih početaka, njegova zarada doseći će godišnju zaradu od čak 5 milijuna funti. Popularnost takvih mjesta širi se sve više među sve većim brojem ljudi različitih generacija i sklonosti. Budući da se konzumiranjem svježih sokova u organizam unosi puno energije, a sadrže malo masnoća, savršeni su za one koji su na dijeti. Pobornici zdrave hrane također su potencijalni ljubitelji takvih barova. A također, budući da je veliki broj svježih sokova i dobrog okusa, mnogi će svoj razlog za zamjenu kave ili nekog drugog pića svježim sokom pronaći upravo u tom razlogu. Bar sa svježim sokovima idealno se može uklopiti u trgovački centar, u neki poslovni dio grada, u blizini škola i fakulteta, ili u bilo koji predio gdje dnevno cirkulira veliki broj ljudi. Recepti su zaista brojni, uz maštu i dobru ideju može se osmisliti zaista zanimljiva i primamljiva ponuda - sokovi od jedne vrste voća, kombinacije raznog voća, sokovi od povrća, sokovi sa komadićima leda za ljetne dane, s dodatkom mlijeka ili jogurta… Problem u ovom poslu može predstavljati nedostatak nekih namirnica ovisno o sezoni, primjerice zimi. No, takvi barovi taj nedostatak najčešće nadoknađuju upotpunjavanjem ponude u razdobljima kada postoji deficit nekog voća ili povrća, primjerice toplim juhama, kavom, toplim čokoladama i sl.