Ulje od kantariona, gospine trave (Hypericum perforatum), tradicionalno se koristi za rane, alergijske reakcije na ugrize insekata, gljivične i bakterijske reakcije na koži, opekotine, upaljene mišiće i sl. U zadnjih par desetina godina ustalila se njegova upotreba za tamponiranje i tretiranje vaginalne sluznice. To nije začuđujuće ako znamo da kantarionovo ulje djeluje protubakterijski, protugljivično i protuvirusno te u isto vrijeme regenerirajuće na sluznicu.

Postupak primjene je sljedeći: kvalitetno kantarionovo ulje ulijemo u neku čašu ili bočicu sirupicu (širokog grla) od 50 ml. U nju stavimo tampon od nebijeljenog pamuka te ga nakon 10 minuta izvadimo i apliciramo. Uvijek svježe pripravljen tampon mijenjamo par puta dnevno uz redovitu noćnu primjenu. Ovo ne provodimo dok imamo menstruaciju. Imajte na umu da je zbog ulja moguće pucanje prezervativa, ali ne umanjuje učinak kontracepcijskih tableta.

Tamponiranje kantarionovim uljem pomaže kod suhoće sluznice uzrokovane menopauzom, djeluje podržavajuće i regenerirajuće kod gljivičnih oboljenja, a može dati podršku i kod bakterijskih i virusnih problema uz odgovarajuću redovnu terapiju. Povremeno tamponiranje kantarionovim uljem preventivna je praksa osnaživanja i regeneriranja ženskih spolnih organa.

Treba napomenuti i da je sluznica ovog dijela tijela osjetljiva i nježna. Nekad korištena praksa upotrebe par kapi eteričnog ulja čajevca na suhom tamponu je preagresivna te može nanijeti više štete nego koristi.

Naravno, budite pametni, izbacite slatko i brašno, više se krećite u prirodi, zelenim kašastim sokovima alkalizirajte krv i uspjeh neće izostati.

A ako do sada niste imali potrebe tamponirati se kantarionovim uljem, probajte to uvesti kao preventivnu praksu jedanput tjedno, svidjet će vam se!