Mediji su obično zagovornici interesnih grupa, bez obzira na količinu nepristranih argumenata. Znate, od njih žive. Bez njih bi propali


Svjetska događanja postala su izrazito kaotična, pogotovo u zadnje vrijeme. Zbog pohlepe i želje za dominacijom svijet se guši u kriminalu (tu se i milijarde ponekad čine kao sitniš), a načini djelovanja sve su profinjeniji. Nekada se bušio tunel ispod bankovnog sefa, danas sposoban haker preusmjerava tokove novca iz udobnog naslonjača. Nekada je znanost bila oličenje napretka, danas se nauka prečesto koristi za nečije prljave interese i niske ciljeve. Nekada je sve bilo puno jasnije, danas glava boli od neprekidnih dokazivanja nečije istine. Argumenti postaju apsurdni, zbivanja kao da izmiču kontroli. Zapravo, svatko ima svoju istinu i dio ljudi postao je izrazito sumnjičav. Pomisao da netko radi nešto loše iza leđa, obično na globalnom nivou, stoji u samoj srži teorija zavjere. Je li rušenje nebodera u New Yorku zapravo posljedica planskog miniranja od strane američke države, a ne terorista? Da li chemtrailsi predstavljaju sustavno trovanje i pokušaj manipulacije klimom, a ne nedužni zrakoplovni ispuh? Da li nas vanzemaljci već odavno posjećuju ili su brojna zapažanja samo plod mašte? Da li će se razina mora dignuti za nekoliko metara u narednih 100 godina ili se nalazimo na pragu mini-ledenog doba? Da li je globalno zagrijavanje farsa, kako bi vam izvukli dodatni novac za skupe mjere zaštite planete?

Nažalost, i medicinu su neki prepoznali kao idealno područje besramnih manipulacija. Tko može upravljati zdravljem, bolestima i lijekovima, može upravljati cijelim svijetom. Običnom čovjeku je igranje životima skandalozno ili nepojmljivo, ali humanost je tu poput mađioničarske iluzije. Nadaš se da postoji, ali oko je suviše inertno da pohvata sve marionetske konce. Sustav ne promovira istinu, već ono što im odgovara da bude istina. Nesumnjivo da su cjepiva u centru teorija medicinskih zavjera. Da li možemo preživjeti bez njih ili smo zbog njih još bolesniji? Da li je Wakefield lažac ili promotor istine? Da li su brojne studije, koje pokušavaju zanijekati vezu između cijepljenja i autizma, zapravo pamfleti farmaceutske industrije s brojnim sukobima interesa, dvojbenim zaključcima i statističkim manipulacijama? Ili: Da li je Zika virus svjesno ubačen u priču, s kojom nema baš nikakve veze? Da li je priča o ptičjoj gripi smišljena zbog stvaranja histerije te državnog gomilanja cjepiva i drugih lijekova? Da li se neka učinkovita ljekovita sredstva alternativne medicine bezrazložno anatemiziraju, samo da bi se povećala potrošnja farmaceutskih lijekova? Da li je Svjetska zdravstvena organizacija leglo interesa, a ne promotor zdravlja?

Svjestan sam da na ovakva i slična pitanja postoje dijametralno suprotna mišljenja. Ništa čudno. Mediji su tu obično zagovornici interesnih grupa, bez obzira na količinu nepristranih argumenata. Znate, od njih žive. Bez njih bi propali. Nažalost, i ozbiljni znanstveni časopisi ponekad pristaju na zanimljive donacije za objavljivanje dvojbenih tekstova, sve kako bi nečiju slabašnu istinu učinili puno istinitijom. Ako podržavate mainstream liniju, sustav će vas obožavati. Ako otkrivate carevu golotinju i onu jezovitu stranu priče, prvo će vas proglasiti čudakom, a ako ste posebno revni moglo bi biti i štogod gore. Ranjena zvijer je jako, jako opasna.