Kod PRP terapije koristi se vlastita krv i ne unose se sintetičke tvari, ne postoji mogućnost nuspojava te se na potpuno prirodan način potiče regeneracija i oporavak tkiva

 

PRP (Platelet Rich Plasma) ili ACP (autologous conditioning plasma) terapija je metoda liječenja koja podrazumijeva izvlačenje dijelova krvi uključenih u prirodne mehanizme cijeljenja, koncentriranje i vraćanje u oboljelo tkivo. Ova metoda je potpuno prirodna, jer je glavna komponenta lijeka pacijentova krv. Odlično je rješenje za ubrzanje procesa zarastanja oštećenih tetiva i osteoartritisa na prirodan način bez potrebe za većim zahvatima. Sama metoda predstavlja veliko postignuće i koristi se u brojnim sferama medicine.

 

Što je PRP – Plazma bogata trombocitima?

PRP je obrađena krv pacijenta iz koje se uzimaju stanice, proteini i čimbenici rasta ključni za stimulaciju procesa obnove. Ubrizgavanjem tekućine u oboljelo područje smanjuje se upala te pospješuje obnova hrskavice i mekih tkiva. Proteini i čimbenici rasta potječu iz tekućeg dijela krvi, tj. plazme, a stanice koje se koriste su trombociti. Oni su također poznati kao skladište čimbenika rasta koji stimuliraju oporavak povećavajući protok krvi u tkivu.

Kod ozljede tkiva, obrambena reakcija tijela je da privlači trombocite na mjesto povrede i time ubrzava proces zarastanja. Trombociti dolaskom na oštećeno mjesto oslobađaju čimbenike rasta koji potpomažu proces zarastanja i cijeljenja. Koncentriranjem trombocita na jedno mjesto (PRP terapija) povećavamo količinu tvari i čimbenika koje utječu na rast i ubrzavaju proces zarastanja. Ljudsko tijelo ima nevjerojatnu moć cijeljenja, a upotrebom koncentrata vlastitih trombocita značajno potpomažemo i ubrzavamo proces izlječenja.

Budući da se kod ovog tretmana koristi vlastita krv i ne unose sintetičke tvari, ne postoji mogućnost nuspojava te se na potpuno prirodan način potiče regeneracija i oporavak tkiva.

Kada se primjenjuje PRP?

PRP Terapija se primjenjuje kod stanja u kojima želimo stimulirati brži oporavak i cijeljenje tkiva. Indikacije za primjenu PRP terapije:

  • ozljede lokomotornog sustava (ozljede mišića, ligamenata, tetiva…)
  • degenerativne artrotske promjene na zglobovima (kukovi, koljena, skočni zglobovi, rame)
  • liječenja kroničnih rana
  • estetska medicina

 

Postupak se sastoji od uzimanja manje količine pacijentove krvi te potom obrade u za to posebnim setovima i specijalnim aparatima. Dobiveni produkt se potom aplicira na ranije definirano oboljelo (povrijeđeno) mjesto. Momentalno nakon terapije pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim uobičajenim aktivnostima poput upravljanja vozilom, hodanja i slično.

Neophodno je naglasiti da je cijeli postupak u potpunosti bezbolan, a traje oko 30 minuta.

Kako bi se omogućila aplikacija na točno željeno mjesto u određenim slučajevima koristi se ultrazvuk koji omogućuje lakše i preciznije određivanje mjesta za ubrizgavanje ili RTG (rendgen) prilikom aplikacije u kuk.