02.11.2014.
Teško do zdravog života
Mnogi mi kažu da se nekada živjelo i bolje i zdravije. I nije samo stresa bilo manje. Iako je hrana koju danas jedemo toliko zaštićena raznoraznim propisima, imam dojam da je to sve lažni sjaj.
Nikada nismo jeli nekvalitetnije i nikada nam nisu toliko podvaljivali otrov za hranu. Samo da vas podsjetim, GMO nas gazi (usprkos svim protivljenjima), Černobil i Fukushima su zagadili pola planete (Jedete li žitarice iz Ukrajine? Nešto iz Japana?), a Codex alimentaris prijeti da će i ovo malo preostalih zdravih zalogaja biti stavljeno van zakona. Kao šlag na tortu, serviraju nam ebolu. Bojim se da su nas i tu interesne grupacije temeljito povukle za nos. Tek 2-3 činjenice.
Virus ebole nikada i nigdje nije izoliran. Epidemije su uvijek započinjale u bolnicama. Izgleda da „preventivne mjere“ i „tretmani“ ubiju više ljudi nego sama bolest. Ako je ta bolest uopće realna. (Ako i JE realna, da nije riječ o biološkom oružju? Ništa više u ovom svijetu ne može biti iznenađenje.) Koliko cijeli taj sklop utjecaja djeluje na svakog pojedinca i kako opstati u takvom okruženju?
Jedno je sigurno, uvijek je bolje nešto poduzeti nego ostati u uvjerenju da je sudbina odavno sve zacrtala. Evo, i sam vidim kako se sve više ljudi odriče mesa, hrenovki i sličnih „poslastica“. (Previše je rizika uz porijeklo, hrpu hormona, zaleđeno-odleđeno i još štošta.) Dakle, OD SUTRA ŽIVIM ZDRAVIJE!
Nažalost, hvale vrijedna odluka zna ubrzo skrenuti u novi ćorsokak. Jednaki, ako ne i gori. Ako šećer niste sveli na minimum, sve vam je uzalud. Jedno istraživanje je pokazalo da redovni korisnici zašećerenih pića imaju organe u lošijem stanju nego bi se to očekivalo po godinama. Kao da su 4-5 godina stariji. Šećer izaziva bolesti srca, pretilost i dijabetes. Čak i rak. Pranje zubiju kod velike potrošnje šećera ne pomaže puno, karijesi divljaju naočigled. Jeste li znali da u većini zaslađenih sokova 90% sadržaja čini dodana voda obogaćena šećerom? U komercijalnim marmeladama 50% sadržaja čini šećer, čak i žitne pahuljice su zaslađene preko svake mjere. Keksi i kolači? Na uobičajenom rođendanu pojede se 50-100 žličica šećera po osobi. Prestrašno.
Ako šećeru priključite puno kruha, margarin, jeftina ulja i dodatke poput Vegete, neke lijepe želje po pitanju zdravlja teško da će se moći realizirati.
I jedno objašnjenje. Iako sam u prošlotjednom tekstu pisao o dobrim djelovanjima kolesterola, to sigurno ne znači da propagiram hranu bogatu kolesterolom. Tijelo proizvodi sav potrebni kolesterol. Ako ga unosite i hranom, tijelo će ga proizvesti manje. Može se dogoditi da ga uopće ne unosite hranom, a da vam ipak utvrde povišene vrijednosti (zbog stresa i drugih uzroka). Ukratko, koncentracija u krvi obično je optimalna obzirom na vaše trenutne potrebe.
Prijavite se na besplatni newsletter:
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?