U komercijalnim marmeladama 50% sadržaja čini šećer, čak i žitne pahuljice su zaslađene preko svake mjere. Keksi i kolači? Na uobičajenom rođendanu pojede se 50-100 žličica šećera po osobi.


Mnogi mi kažu da se ne­kada živjelo i bolje i zdravije. I nije samo stresa bilo manje. Iako je hrana koju danas je­demo toliko zaštićena raz­noraznim propisima, imam dojam da je to sve lažni sjaj.

Nikada nismo jeli nekva­litetnije i nikada nam nisu toliko podvaljivali otrov za hranu. Samo da vas podsjetim, GMO nas gazi (usprkos svim protivljenjima), Černo­bil i Fukushima su zagadili pola planete (Jedete li žita­ri­ce iz Ukrajine? Nešto iz Ja­pana?), a Codex alimentaris prijeti da će i ovo malo preostalih zdra­vih zalogaja biti stavljeno van zakona. Kao šlag na tortu, serviraju nam ebolu. Bojim se da su nas i tu interesne grupacije temeljito povukle za nos. Tek 2-3 či­njenice.

Virus ebole nikada i nig­dje nije izoliran. Epidemije su uvijek započinjale u bolnicama. Izgleda da „preventivne mjere“ i „tretmani“ ubi­ju više ljudi nego sama bo­lest. Ako je ta bolest uopće realna. (Ako i JE realna, da nije riječ o biološkom oruž­ju? Ništa vi­še u ovom svijetu ne može biti iznenađenje.) Ko­liko cije­li taj sklop utjecaja djeluje na svakog pojedinca i kako op­stati u takvom okru­ženju?

Jedno je sigurno, uvijek je bolje nešto poduzeti nego ostati u uvjerenju da je sudbina odavno sve zacrtala. Evo, i sam vidim kako se sve više ljudi odriče mesa, hre­novki i sličnih „poslastica“. (Previše je rizika uz porijeklo, hrpu hormona, zaleđeno-odleđeno i još štošta.) Dakle, OD SUTRA ŽIVIM ZDRA­VIJE!

Nažalost, hvale vrijedna odluka zna ubrzo skrenuti u novi ćorsokak. Jednaki, ako ne i gori. Ako šećer niste sve­li na minimum, sve vam je uzalud. Jedno istraživanje je pokazalo da redovni koris­nici zašećerenih pića imaju organe u lošijem stanju nego bi se to očekivalo po godinama. Kao da su 4-5 godina stariji. Šećer izaziva bolesti srca, pretilost i dijabetes. Čak i rak. Pranje zubiju kod ve­like potrošnje šećera ne po­maže puno, karijesi divljaju naočigled. Jeste li znali da u većini zaslađenih sokova 90% sadržaja čini dodana voda obogaćena šećerom? U komercijalnim marmelada­ma 50% sadržaja čini šećer, čak i žitne pahuljice su zas­lađene preko svake mjere. Keksi i kolači? Na uobičaje­nom rođendanu pojede se 50-100 žličica šećera po oso­bi. Prestrašno.

Ako šećeru priključite pu­no kruha, margarin, jeftina ulja i dodatke poput Vegete, neke lijepe želje po pitanju zdravlja teško da će se moći realizirati.

I jedno objašnjenje. Iako sam u prošlotjednom tekstu pisao o dobrim djelovanjima kolesterola, to sigurno ne znači da propagiram hranu bogatu kolesterolom. Tijelo proizvodi sav potrebni kolesterol. Ako ga unosite i hra­nom, tijelo će ga proizvesti manje. Može se dogoditi da ga uopće ne unosite hranom, a da vam ipak utvrde povi­šene vrijednosti (zbog stresa i drugih uzroka). Ukratko, koncentracija u krvi obično je optimalna obzirom na vaše trenutne potrebe.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!