U komercijalnim marmeladama 50% sadržaja čini šećer, čak i žitne pahuljice su zaslađene preko svake mjere. Keksi i kolači? Na uobičajenom rođendanu pojede se 50-100 žličica šećera po osobi.
Mnogi mi kažu da se nekada živjelo i bolje i zdravije. I nije samo stresa bilo manje. Iako je hrana koju danas jedemo toliko zaštićena raznoraznim propisima, imam dojam da je to sve lažni sjaj.
Nikada nismo jeli nekvalitetnije i nikada nam nisu toliko podvaljivali otrov za hranu. Samo da vas podsjetim, GMO nas gazi (usprkos svim protivljenjima), Černobil i Fukushima su zagadili pola planete (Jedete li žitarice iz Ukrajine? Nešto iz Japana?), a Codex alimentaris prijeti da će i ovo malo preostalih zdravih zalogaja biti stavljeno van zakona. Kao šlag na tortu, serviraju nam ebolu. Bojim se da su nas i tu interesne grupacije temeljito povukle za nos. Tek 2-3 činjenice.
Virus ebole nikada i nigdje nije izoliran. Epidemije su uvijek započinjale u bolnicama. Izgleda da „preventivne mjere“ i „tretmani“ ubiju više ljudi nego sama bolest. Ako je ta bolest uopće realna. (Ako i JE realna, da nije riječ o biološkom oružju? Ništa više u ovom svijetu ne može biti iznenađenje.) Koliko cijeli taj sklop utjecaja djeluje na svakog pojedinca i kako opstati u takvom okruženju?
Jedno je sigurno, uvijek je bolje nešto poduzeti nego ostati u uvjerenju da je sudbina odavno sve zacrtala. Evo, i sam vidim kako se sve više ljudi odriče mesa, hrenovki i sličnih „poslastica“. (Previše je rizika uz porijeklo, hrpu hormona, zaleđeno-odleđeno i još štošta.) Dakle, OD SUTRA ŽIVIM ZDRAVIJE!
Nažalost, hvale vrijedna odluka zna ubrzo skrenuti u novi ćorsokak. Jednaki, ako ne i gori. Ako šećer niste sveli na minimum, sve vam je uzalud. Jedno istraživanje je pokazalo da redovni korisnici zašećerenih pića imaju organe u lošijem stanju nego bi se to očekivalo po godinama. Kao da su 4-5 godina stariji. Šećer izaziva bolesti srca, pretilost i dijabetes. Čak i rak. Pranje zubiju kod velike potrošnje šećera ne pomaže puno, karijesi divljaju naočigled. Jeste li znali da u većini zaslađenih sokova 90% sadržaja čini dodana voda obogaćena šećerom? U komercijalnim marmeladama 50% sadržaja čini šećer, čak i žitne pahuljice su zaslađene preko svake mjere. Keksi i kolači? Na uobičajenom rođendanu pojede se 50-100 žličica šećera po osobi. Prestrašno.
Ako šećeru priključite puno kruha, margarin, jeftina ulja i dodatke poput Vegete, neke lijepe želje po pitanju zdravlja teško da će se moći realizirati.
I jedno objašnjenje. Iako sam u prošlotjednom tekstu pisao o dobrim djelovanjima kolesterola, to sigurno ne znači da propagiram hranu bogatu kolesterolom. Tijelo proizvodi sav potrebni kolesterol. Ako ga unosite i hranom, tijelo će ga proizvesti manje. Može se dogoditi da ga uopće ne unosite hranom, a da vam ipak utvrde povišene vrijednosti (zbog stresa i drugih uzroka). Ukratko, koncentracija u krvi obično je optimalna obzirom na vaše trenutne potrebe.