Tinktura konopljike koristi se prvenstveno za žene za povećanje imuniteta maternice, njene prokrvljenosti i balansa. Konopljika je na glasu kao progesteron-like biljka, a to znači da će njene tvari potaknuti tijelo da samo stvara svoj progesteron hormon koji se smanjuje u razdobljima menopauze, hormonalnih disbalansa i velike iscrpljenosti žene

 

 

Krajem rujna i počekom listopada vrijeme je za sabiranje sjemenja konopljike iliti fratarskog papra, latinskog imena Vitex agnus castus. Konopljika je grm ili niže stablo koje cvate predivnim cvjetovima koji podsjećaju na cvjetove jorgovana. Cvjetovi su najčešće plavi s nijansom ljubičastog, ali postoji i podvrsta koja je također ljekovita s  blijedorozim cvijetom. Iako se u prošlosti ponekad uz sjeme koristio i list i cvijet konopljike, za današnjeg čovjeka jedino je sjeme dovoljno aktivno i djelotvorno. Sjeme se sakuplja kada je u potpunosti osušeno i zrelo na granama. Od njega se jednostavno radi tinktura s jakim domaćim alkoholom. Suhim neopranim sjemenom napuni se tegla do polovine zapremnine i nalije alkohol do vrha. Zatim se tegla zatvori, dobro protrese i pusti stajati na toplom mjestu 3 tjedna nakon čega se tinktura, koja je sada već gotova, procijedi u tamne staklenke, označi i uskladišti do upotrebe.

Tinktura konopljike koristi se prvenstveno za žene za povećanje imuniteta maternice, njene prokrvljenosti i balansa. Konopljika je na glasu kao progesteron-like biljka, a to znači da će njene tvari potaknuti tijelo da samo stvara svoj progesteron hormon koji se smanjuje u razdobljima menopauze, hormonalnih disbalansa i velike iscrpljenosti žene.  Konopljika je zbog progesteronskog djelovanja na glasu i kao biljka protiv ženske neplodnosti, biljka koja smanjuje previsok prolaktin te utječe na smanjenje (rasta) mioma i polipa na maternici. Za bilo koju terapijsku upotrebu u ovom smislu potreban vam je osobni savjet i konzultacija s fitoterapeutom.

I za kraj, konopljika je na glasu i kao biljka koja povećava ženski i smanjuje muški  libido. Proučite ju!