Tinktura od gaveza vrlo dobro sanira otekline kod uganuća, udaraca, modrice, otekline zbog upalnih procesa u mišićima i zglobovima


Znam da vam već izlazim na uši s gavezom, ali evo danas sam imala potrebu pisati o njemu. Prijateljica me jučer zvala da joj natiče koljeno od reumatoidnog artritisa koji joj je zahvatio zglobove i pitala me imam li slučajno tinkturu od gaveza. Čula je da joj to može pomoći. Dok smo razgovarale, gledala sam u teglu tinkture u izradi. Želatinasta tamna tekućina lijeno se ljuljuškala dok sam pokušavala promućkati teglu. Trebat će još barem tjedan dana dok ne bude gotova i spremna za upotrebu.

Izrada je izrazito jednostavna. Oprani korijen sitno nasjeckamo i prelijemo alkoholom, nakon tri tjedna svakodnevnog mućkanja tinktura je spremna za cijeđenje i upotrebu. Upotrebljava se isključivo za vanjsku primjenu. Vrlo dobro sanira otekline kod uganuća, udaraca, modrice, otekline zbog upalnih procesa u mišićima i zglobovima. Vrlo često se koristi kod bolova prouzročenih išijasom ili, kao što je kod ove prijateljice bio slučaj, oteklina i bolova zglobova zbog reumatoidnog artritisa.

To je tamna gusta tekućina koja ostavlja smeđi trag nakon što se upije u kožu. Upija se vrlo brzo i često isto tako brzo donosi smanjenje boli. Ona prijateljici neće riješiti uzrok zbog kojeg je ovaj artritis nastao, ali će svojim protuupalnim i analgetičkim djelovanjem donijeti brzo i znatno olakšanje.

Gavezov korijen se kopa u rano proljeće ili kasnu jesen. Ako živite u primorju i imate ga zasađenog u vrtu, još kojih par dana pa ga možete iskopati i napraviti od njega pripravke. Kada se temperatura spusti ispod 5 stupnjeva i kasnije kada noću zemlju prekrije mraz bit će prekasno za njegovo kopanje. Pohitajte.

Zima je duga i hladna, a išijasi, stari lomovi kostiju, mjesta starih rezova i operacija, bolni laktovi (i teniski lakovi) ili reume u rukama i nogama mogu se itekako ublažiti njegovom tinkturom. Proživite ovu zimu s manje boli. Još par dana imate fore. Raspitajte se kod prijatelja biovrtlara, vrlo je vjerojatno da ga uzgajaju zbog lista i izrade preparata za tretiranje vrta.