Tvrtka Lumi razvila je jedinstvenu boju za prirodne materijale nazvanu Inkodye, pomoću koje se na tkanine mogu otisnuti fotografije. Za samo tiskanje nije potreban nikakav printer ni tiskarski stroj već – sunčeve zrake


Nova tehnologija ne mora uvijek uključivati gomilu elektroničkih dijelova , komplicirane načine primjene i neshvatljive termine koje je potrebno savladati da bi se savladala sama tehnologija. Ponekad velike i revolucionarne ideje naiđu u neočekivanom, jednostavnom obliku koji je gotovo intuitivan za upotrebu. Jedna od takvih ideja svakako je ona tvrtke Lumi Co. LLC iz SAD-a, koja je razvila jedinstvenu boju za prirodne materijale nazvanu Inkodye, pomoću koje se na tkanine mogu otisnuti fotografije. A, za samo tiskanje nije potreban nikakav printer ni tiskarski stroj već – sunčeve zrake.

Idejni začetnik ove revolucionarne boje je mlada dizajnerica Jesse Genet,  koju je put do otkrivanja Inkodyea vodio od nezadovoljstva dostupnim tehnikama tiska na majice kroz opširno istraživanje načina na koje se kroz povijest bojala tkanina, kao i kroz načine na koji se određeni dizajn može otisnuti na tkaninu, sve dok sama nije razvila alat kakav želi.

Inkodye boja funkcionira tako da se u tankom sloju nanese na tkaninu, uzmimo za primjer majicu, a potom se na to postavi negativ fotografije (Lumi je razvio i poseban papir za printanje negativa). Osim negativa fotografije koju se želi otisnuti, može se koristiti i bilo što drugo što želimo reproducirati na tkanini. Primjerice, može se postaviti neki predmet kako bi ostao oblik tog predmeta , razne šablone i sl.

Kad se negativ postavi na majicu, sve skupa se postavlja na direktno sunce i tako ostavlja desetak minuta, koliko je dovoljno da se, uz pomoć sunčeve svjetlosti, boja fiksira na majicu. Još je samo potrebno oprati majicu u perilici za rublje s posebnim deterdžentom (koji također proizvodi Lumi)  kako bi se uklonio višak boje i to je to. Ovaj način tiskanja na tkaninu otvorio je i otvara zaista brojne mogućnosti. Tako, primjerice, Lumi već surađuje s tvornicom namještaj Cisco Home, modnom kućom Junk Food te kooperativom Mend iz Ugande koja proizvodi torbe od platna.


Više o ovoj ideji na: lumi.co