U razvijenim zemljama posljednjih godina među malim poduzetnicima sve je prisutniji trend gdje se određeni proizvodi proizvode lokalno za manji i ograničeni broj ljudi, a naplaćuju se putem mjesečne članarine.

Primjer takvog trenda je i tvrtka Dulcinea koju je u New Yorku osnovala mlada poduzetnica Emma Bowen, a koja se bavi pečenjem kolača. Usluga funkcionira putem pretplate, kupci kolača plaćaju mjesečnu pretplatu na Dulcinejine kolače, a potom im svake srijede na kućni prag stiže pošiljka kolača.

To su uvijek kolači za koje se koriste lokalne organski uzgojene i sezonske namirnice, a svaki tjedan je riječ o drugoj poslastici. Tjedna pretplata na ovu uslugu kod Dulcineje iznosi 28 dolara (oko 130 kuna), a broj pretplatnika u jednom mjesecu ograničen je na 50.

Osim Dulcineje, primjena ovog trenda u New Yorku može se naći i kod tvrtke MilkMade koja po istom principu jednom mjesečno svojim mušterijama dostavlja svježe pripremljeni sladoled od visoko kvalitetnih namirnica.

Više o ovoj ideji na: http://www.dulcineabaking.com/