01.03.2015.
Tjeranje mačaka i sterilizacija
Kod mačaka nema krvarenja tokom tjeranja za razliku do kuja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: maca se valja po podu, trlja se o razne predmete, i što najviše muči vlasnike, neprestano mijauče. Ovaj period traje od 3 do 16 dana, u prosjeku 7 dana. Slijedeće tjeranje nastupa za prosječno 45 dana... I što sada? Ako je ne pustite van, nezadovoljna je, mijauče i to uglavnom po noći, pa često to rezultira i lošim odnosima sa susjedstvom. Ako je pak pustite van, povećati će vam se obitelj za 4 člana. U današnje vrijeme vrlo je teško udomiti mačiće. Ono što je najbolje i trajno je rješenje za vašu žensku macu i za vas jest tzv. kirurška sterilizacija. To je operativni zahvat kojim se maci odstrane jajnici koji su "tvornica" spolnih hormona. Često nas vlasnici pitaju u kojoj starosti sterilizirati macu i da li mora imati jedno leglo. Maca ne mora imati mačiće, jer ništa neće biti zdravija ili manje zdrava ako je jednom imala mlade.
Ukoliko ste sigurni da ne želite mačiće, sterilizirajte vašu macu već u dobi od 4 mjeseca, dakle prije prvog tjeranja. Neke su mace već sa 5 mjeseci skotne, pa ranom sterilizacijom nastojimo to izbjeći. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, a ako maca nije gravidna traje desetak do petnaest minuta. Rez je kod mačaka malen, obično su to 2 šava i one se u pravilu vrlo brzo i uspješno oporavljaju. Podvezivanje jajnika nema smisla jer se u tom slučaju maca i dalje tjera, a upravo to želimo spriječiti. Osim toga podvezani jajovodi u mačaka se mogu rekanalizirati pa takva maca može ostati gravidna.
Što se tiče neželjenih posljedica sterilizacije, među prvima se uvijek navodi debljanje. No nemojmo zaboraviti - da bi se maca jako udebljala vi je morate isto tako hraniti. Steriliziranu macu treba hraniti sa hranama za kastrate. Naime, istina je da su nakon sterilizacije mace manje aktivne i manje se kreću pa je to glavni razlog debljanja, no pravilnom ishranom to se apsolutno može spriječiti. Lovački instinkti mačaka uglavnom ostaju očuvani, tako da one mace koje vole loviti miševe i ptičice pa ih ponosno pokazuju vlasnicima, ostaju lovice.
Mnogi se vlasnici ne mogu odlučiti na ovaj zahvat jer kažu nije prirodno. No, nije prirodno ni da maca živi na 14. katu, niti da živi u gradu na asfaltu, niti da jede komercijalnu hranu. Prirodan život mace mogu imati na selu, ali u gradu je to nemoguće.
Nakon samog zahvata mace se oporavljaju iznenađujuće brzo. Već 12 sati nakon operacije većina maca se ponaša sasvim normalno. Neke, delikatnije, budu "uvrijeđene" nekoliko dana, no drugi, treći dan sve počnu normalno uzimati hranu. Šavovi se odstranjuju 9 dana nakon operacije i nije potrebna nikakva posebna njega rane osim ako nemate macu koja pod svaku cijenu želi sama skinuti šavove prije vremena. U tom slučaju koriste se zaštitni ovratnici.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Chutney od smokava
Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela
Sezonska kuhinja
Kolač od krušaka, čokolade i lješnjaka
Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca