Što se tiče neželjenih posljedica sterilizacije, među prvima se uvijek navodi debljanje. No nemojmo zaboraviti - da bi se maca jako udebljala vi je morate isto tako hraniti.


Kod mačaka nema krva­renja tokom tjeranja za razliku do kuja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: ma­ca se valja po podu, trlja se o razne predmete, i što najviše muči vlasnike, neprestano mi­jauče. Ovaj period traje od 3 do 16 dana, u prosjeku 7 dana. Slijedeće tjeranje nas­tupa za prosječno 45 da­na... I što sada? Ako je ne pustite van, nezadovoljna je, mijauče i to uglavnom po noći, pa često to rezultira i lošim odnosima sa susjedstvom. Ako je pak pustite van, povećati će vam se obitelj za 4 člana. U današ­nje vrijeme vrlo je teško udomiti mačiće. Ono što je najbolje i trajno je rješenje za vašu žen­sku macu i za vas jest tzv. kirurška sterilizacija. To je operativni zahvat kojim se maci odstrane jajnici koji su "tvornica" spolnih hormona. Često nas vlasnici pitaju u kojoj starosti sterilizirati ma­cu i da li mora imati jedno leglo. Maca ne mora imati mačiće, jer ništa neće biti zdravija ili manje zdrava ako je jednom imala mlade.

Ukoliko ste sigurni da ne želite mačiće, sterilizirajte vašu macu već u dobi od 4 mjeseca, dakle prije prvog tjeranja. Neke su mace već sa 5 mjeseci skotne, pa ra­nom sterilizacijom nasto­jimo to izbjeći. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, a ako maca nije gravidna traje desetak do petnaest minuta. Rez je kod mačaka malen, obično su to 2 šava i one se u pravilu vrlo brzo i uspješno oporavljaju. Podvezivanje jaj­nika nema smisla jer se u tom slučaju maca i dalje tje­ra, a upravo to želimo spri­ječiti. Osim toga podvezani jajovodi u mačaka se mogu rekanalizirati pa takva maca može ostati gravidna.

Što se tiče neželjenih pos­ljedica sterilizacije, među prvi­ma se uvijek navodi deb­ljanje. No nemojmo zaboraviti - da bi se maca jako udebljala vi je morate isto ta­ko hraniti. Steriliziranu ma­cu treba hraniti sa hranama za kastrate. Naime, istina je da su nakon sterilizacije ma­ce manje aktivne i manje se kreću pa je to glavni razlog debljanja, no pravilnom is­hranom to se apsolutno može spriječiti. Lovački ins­tinkti mačaka uglavnom os­taju očuvani, tako da one mace koje vole loviti miševe i ptičice pa ih ponosno po­kazuju vlasnicima, ostaju lovice.

Mnogi se vlasnici ne mo­gu odlučiti na ovaj zahvat jer kažu nije prirodno. No, nije prirodno ni da maca živi na 14. katu, niti da živi u gradu na asfaltu, niti da jede ko­mercijalnu hranu. Prirodan život mace mogu imati na selu, ali u gradu je to ne­moguće.

Nakon samog zahvata mace se oporavljaju iznena­đujuće brzo. Već 12 sati na­kon operacije većina maca se ponaša sasvim normalno. Neke, delikatnije, budu "uv­rijeđene" nekoliko dana, no drugi, treći dan sve počnu normalno uzimati hranu. Šavovi se odstranjuju 9 dana nakon operacije i nije pot­rebna nikakva posebna nje­ga rane osim ako nemate macu koja pod svaku cijenu želi sama skinuti šavove prije vremena. U tom slučaju ko­riste se zaštitni ovratnici.