Kao i kod svake krize, lovci u mutnom sada izviru. Bogaćenje na tuđim nesrećama nije nepoznat pojam. Sitni špekulanti profitirali su na maskama, oni krupniji možda će na hrani

 

Još je nekoliko dana do službenog kraja zime i svi se nadamo da će serija toplih dana uskoro uslijediti. Debate o globalnom zagrijavanju pale su u drugi plan. Čak bih rekao da vrućinu priželjkujemo više nego ikada. Hoće li se koronavirus rastopiti na suncu, baš kao što i gripa nepogrešivo nestaje početkom proljeća? Istraživanja nisu pretjerano optimistična, ali ljudski je makar nadati se.

Srećom, stanje u Hrvatskoj je još uvijek relativno povoljno. Talijansku apokalipsu gledamo samo na ekranima. Bolnice koje pucaju po šavovima još uvijek su u susjedstvu, a ne kod nas. Ali, poprilično je izvjesno da će koronavirus izmijeniti svijet, kakav inače poznajemo. Recesija će nas bolno prizemljiti, a kriza će trajati dugo. Moguće je i da se uspostave novi centri svjetske moći. U Kini je kriza vjerojatno stvar prošlosti, a novosagrađene bolnice već su zatvorene. Kažu da novooboljelih gotovo da više i nema. Povratak u normalu, dok drugdje eskalacija tek kreće, upućuje na potpuno novo miješanje svjetskih karata. Procjep između bolesnih i zdravih zona samo će se povećavati. Podsjećam, trenutno stanje u Europi je takvo da se broj oboljelih duplira u samo nekoliko dana. Koronavirus je neizmjerno inteligentan, gotovo savršen stroj za ubijanje starih i bolesnih. Teško bi smislili bolji način za ciljanu depopulaciju. Da se razumijemo, smrtnost je daleko od bubonske kuge, ali neke karakteristike su i strašnije. Eh, koliko smo samo imali primjedbi na dosadašnji život i stanje u društvu… Shvaćate li sada da su nam životi bili gotovo savršeni? Teško je predvidjeti gdje će biti novo dno.

Kao i kod svake krize, lovci u mutnom sada izviru. Bogaćenje na tuđim nesrećama nije nepoznat pojam. Sitni špekulanti profitirali su na maskama, oni krupniji možda će na hrani. Sada se ne pita puno za cijenu, zabrinutost i strah brišu sve racionalne barijere. Ali, ono što bi se moglo dogoditi s cjepivom je daleko iznad svega. „Biti prvi“ po pitanju cjepiva sada znači neizmjernu moć i bogatstvo. Nije ni čudo da američki predsjednik pokušava ostvariti neka ekskluzivna prava samo za SAD. Usprkos drugačijim prethodnim najavama, zadnje projekcije govore da bi cjepivo moglo biti na tržištu početkom ljeta. Pokušajte uopće zamisliti koliko će takvo cjepivo biti ispitano. Koliko stupnjeva detaljne provjere će biti izostavljeno? Bez obzira na sve, nešto je potpuno izvjesno. Ulaganje u farmaceutsku industriju trenutno izgleda poprilično profitabilno.

Ministar Božinović je upravo rekao kako će mjere zaštite biti sve rigoroznije. Životi će nam se mijenjati. Zatvaranje granica i drastična izolacija možda su tek početak. Kada malo razmislim, sve je poprilično čudno. Ako smo i razmišljali o mogućim svjetskim kataklizmama, realnije opcije bile su pad meteora, nuklearni rat ili rezistentne bakterije („antibiotska kriza“). A ono virus eksplodirao ispod radara. Još ne znamo da li nam je netko smjestio, da li su nas šišmiši obdarili ili se sve izrodilo na tržnici u Wuhanu.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]