Vozač električnog romobila vozio je pločnikom i da ne naleti na pješaka, skrenuo je lijevo i udario u moje pravilno parkirano vozilo i oštetio mi far i masku. Vozač-vlasnik nema nikakvo osiguranje. Imam li prvo na naknadu od nekoga tko jamči za neosigurana motorna vozila?


Električni romobili u Republici Hrvatskoj postaju sve veći problem, jer se vozači takvih osobnih prijevoznih sredstava koriste i površinama kojima se kreću pješaci. Već su zabilježeni brojni incidenti i štete, pa i ozlijeđene osobe.

No, za sada ne postoji obveza obveznog osiguranja od odgovornosti za štete uzrokovane takvim vozilima. Hrvatski ured za osiguranje jamči za štete uzrokovane neosiguranim motornim vozilima za koja postoji zakonska obveza osiguranja od odgovornosti.

Sukladno tome, ako vozilo, odnosno njegov vlasnik, ne podliježe takvoj obvezi, nema ni odgovornosti Hrvatskog ureda za osiguranja. Osoba kojoj je šteta nanesena uporabom električnog romobila nema pravo tražiti naknadu štete od Hrvatskog ureda za osiguranje već isključivo od vozača tog prijevoznog sredstva kojim mu je uzrokovana šteta.