Molim da mi objasnite ovaj članak o prekidu zastare: „Članak 95., ..., (2) Tijek zastare prava na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe prekida se svakom radnjom poreznog obveznika dostavljenom na znanje poreznom tijelu radi ostvarenja prava na povrat poreza naplaćenog bez pravne osnove ili više plaćenog poreza, kamata i troškova ovrhe. (3) Nakon poduzetih radnji iz stavka 1. ili 2. ovoga članka zastarni rok počinje ponovno teći.“ Za koja službena tijela osim Porezne uprave on vrijedi? U našem slučaju, Hrvatske vode se pozivaju na taj članak i odbijaju zastaru prema Zakonu o obveznim odnosima. Tko ima pravo pozivati se na taj članak s obzirom da se zakon (što proizlazi i iz njegovog imena) odnosi na poreze? Što je definicija službene radnje? Zašto zakon to ne definira pravilno i time onemogući proizvoljno tumačenje od strane "jačih igrača"?


Slijedom odredbe članka 74. stavak 1. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, propisano je da se na zastaru obračuna i izvršenja odnosno ovrhe vodnih naknada primjenjuje Opći porezni zakon, osim naknade za zaštitu voda i naknade za razvoj, koje obračunavaju i naplaćuju isporučitelji vodnih usluga uz cijenu vodnih usluga. Hrvatske vode se temeljem navedenog članka pozivaju na odredbe Općeg poreznog zakona o zastari, a na to imaju zakonom utvrđeno pravo.

Zašto je neka zakonska odredba propisana na određeni način odlučuje zakonodavac, a njezino tumačenje i primjenu u u praksi daju upravna ili sudska tijela koja primjenjuju određene odredbe. Nisu sve zakonske odredbe savršene, a ne mogu to niti biti jer nije moguće svaku situaciju normirati do najsitnijih detalja na način da nam tumačenje suda ili drugog tijela nije potrebno.

Praksa Upravnih sudova u Republici Hrvatskoj, kao i praksa Ministarsva financija na stavu je kako se relativna zastara prekida svakom poduzetom radnjom, o kojoj je dužnik obaviješten, a koja je usmjerena na naplatu obveze. Tako da je utvrđeno da isto uključuje i opomene, pozive na plaćanje dugovanja i sl. Međutim, takvim radnjama ne prekida se apsolutni zastarni rok koji prema članku 96. Općeg poreznog zakona iznosi šest godina od kada je zastara počela prvi put teći u skladu s člankom 94. istog zakona, a temeljno pravilo je da je početak tijeka roka zastare istek godine u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate. U vašem slučaju, naravno, ne porezne obveze već obveze iz Zakona o financiranju vodnog gospodarstva.