20.04.2014.
Torzija želuca

Dilatacija i torzija želuca je po život opasno stanje koje zahtjeva što hitniju intervenciju veterinara. Radi se o perakutnom stanju gdje je potrebno hitno započeti liječenje, iako je unatoč pravovremenoj intervenciji mortalnost relativno visoka.
Torziji (okretanju) želuca uvijek prethodi dilatacija. Mali štenci često gutaju zrak dok jedu i kod njih također dolazi do dilatacije želuca, ali ona obično prođe sama od sebe. Kod velikih pasa priča je drugačija pa svaka dilatacija može biti po život opasna.
Pasmine pasa predisponirane za ovo stanje su prvenstveno psi velikih pasmina koji imaju relativno uzak i dubok prsni koš. Njemačka doga, irski seter, veliki šnaucer, veliki hrtovi, boxeri, njemački ovčar. Do dilatacije i torzije želuca može doći i kod pasa drugih pasmina, no kod nabrojenih je to najčešće.
Ni psi malih pasmina nisu pošteđeni, posebno oni bačvaste građe.
Do dilatacije i torzije dolazi zbog više različitih etioloških faktora, ali može se zaključiti da do problema dolazi kada je prisutan poremećaj motiliteta želuca i to kod predisponiranih pasa.
Zapravo dolazi do akumulacije plinova u želucu koji su po svojem sastavu vrlo slični atmosferskom zraku pa se pretpostavlja da gutanje zraka tokom jela (posebno lakomi psi) također igra ulogu u nastanku dilatacije želuca.
Do nakupljanja plinova dolazi vrlo naglo, tako da vlasnici odmah primijete da se pas "napuhao". Oboljeli pas odjednom postane izuzetno nemiran, hoda po stanu, ozire se oko sebe, ne može se smjestiti. Prisutna je i jaka bol u trbuhu pa nerijetko cvile. Bol uzrokuje strahovito rastezanje stijenke želuca. Pas pokušava povraćati, međutim uspijeva izbaciti samo malo sline, jer je želudac okrenut pa su ulaz i izlaz iz želuca zatvoreni, a u njemu se nakupljaju plinovi zbog kojih želudac zauzme praktički cijelu trbušnu šupljinu. Svi ovi simptomi razviju se u roku od dvadeset minuta.
Vlasnicima pasa predisponiranih pasmina damo upute o hranjenju čim prvi puta dovedu štene na cijepljenje kako bi prevenirali eventualnu dilataciju i torziju želuca:
1. dajemo više manjih obroka tokom dana, obično su to dva do tri obroka dnevno te izbjegavamo bilo kakvu pojačanu fizičku aktivnost neposredno prije i nakon jela
2. ukoliko pas jede suhu hranu ona se mora davati namočena (osobno preporučujem da se dehidrat uvijek daje namočen)
3. zdjelicu s hranom stavimo na povišeno postolje tako da bi se reduciralo gutanje zraka tokom jela.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Špageti s vongolama
Ovo jelo savršen je izbor za ljubitelje jednostavne, ali vrhunske mediteranske kuhinje!
Sezonska kuhinja
Zavijuljci od limuna, maka i kardamoma
Početak proljeća idealan je trenutak za mirisnu kulinarsku avanturu, a ovi zavijuljci od limuna, maka i kardamoma savršeno spajaju slatkoću i začinsku dubinu u svakom zalogaju
Sezonska kuhinja
Panna cotta od jagoda – savršena proljetna slastica
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti