Izolirani hrskavični defekti i ozljede česti su kod mladih i aktivnih ljudi, a najčešće nastaju prilikom ozljede za vrijeme sportske aktivnosti

 

Transplantacija hrskavice predstavlja vrhunac moderne ortopedije u liječenju izoliranih oštećenja i ozljeda hrskavice zglobova. Izolirani hrskavični defekti i ozljede česti su kod mladih i aktivnih ljudi, a najčešće nastaju prilikom ozljede za vrijeme sportske aktivnosti. Takva stanja od krucijalne je važnosti na vrijeme prepoznati i adekvatno liječiti kako bi se spriječila daljnja destrukcija hrskavice i propadanje zgloba.

Najčešći oblici transplantacije hrskavice su autologna, transplantacija vlastite uzgojene hrskavice iz nosa u zglob te alogena transplantacija od donora. Ukoliko se u zglobu zatekne odvojen dio hrskavice koji je vitalan, onda se takav fragment uvijek nastoji spasiti fiksacijom hondralnog ili osteohondralnog fragmenta.

Autologna transplantacija hrskavice je metoda koju koristimo najčešće, a još se naziva i 'mozaik plastika'. Predstavlja operativnu metodu kojom se zdrava hrskavica prenosi i implantira na oštećenu površinu zgloba i tako popunjava hrskavični defekt. Terapija se koristi kod oštećenja hrskavice koja dopiru do kosti odnosno zahvaćaju punu debljinu hrskavice. Cilj terapije je potpuno pokrivanje hrskavičnog defekta te vraćanje normalne funkcije zgloba i uklanjanje boli.

Ukoliko imate neki od simptoma ozljede koljena ili je slikovnom obradom (RTG, MR) već potvrđena dijagnoza ozljede i defekta hrskavice, nemojte oklijevati te potražite stručnu pomoć kako bi se navedena ozljeda što prije adekvatno sanirala, a se Vi vratili svakodnevnim životnim aktivnostima.