Jedna od najcjenjenijih biljaka narodne medicine je trava iva - Teucrium montanum. Koliko ju je puk poštovao i vjerovao u njene nadnaravne moći može se vidjeti u izreci „trava iva – od mrtva radi živa“. Naziva se još i brdski dučac (brdski dupčac), iva, bijela metva, bilo zelje, pozemljušni dubačac i mali dubačac. Ona je sestra dubačca (Teucrium chamaedrys) koji često raste u našem kraju (u Primorju), a spada u rod Teucriuma kojih u Hrvatskoj ima popisanih 18 vrsta. Raste na suhim livadama, pašnjacima,  niske trave na plitkoj kamenitoj zemlji na brdskim područjima koja su često šibana vjetrom. Vrlo često će se naći na područjima gdje raste majčina dušica i gomoljasta končara ili suručica.

Beru se nadzemni dijelovi biljke u vrijeme cvatnje u srpnju kada se uski lanceolatasti listići nalik ružmarinu okite bijelo-žućkastim cvjetićima.

Kako i sama izreka sugerira, puk ju je smatrao spasiteljicom od skoro svih bolesti, pa se tako tradicionalno koristila kod reume, gihta, tuberkuloze, respiratornih tegoba, vodenih bolesti, povišenog šećera, problema s limfnim žlijezdama, slabokrvnosti, bijelog cvijeta u žena, hemeroida, poremećaja u radu žuči i slezene, problema sa želucem i crijevima, pa čak i nesanice.

Zašto je tome tako? Razlog se krije u činjenici da ova gorka biljka, isto kao i dubačac, vrlo snažno drenira jetru, a čista i jaka jetra preduvjet je zdravlja. Od zdravlja jetre direktno ovisi snaga imunološkog sustava, zdravlje probavnog sustava, ali i svih ostalih organa. Ipak, trava iva najspecifičnije djeluje na tegobe koje su povezane sa želucem (gastritis, protubakterijsko djelovanje), jetrom (kolesterol i masna jetra, mulj u žučnoj vrećici) te radom crijeva (zastoj probave), za što se i danas koristi. Kako potiče rad metabolizma, korisna je i kod kura mršavljenja, no treba paziti na količinu pojedene hrane jer otvara apetit.

Trava iva jako je gorka što treba imati na umu da se ne pretjera s količinom biljke koja se koristi za izradu čaja.

Priprema čaja: 1 velika žlica sitno iscjeckane suhe biljke potopi se s pola litre kipuće vode, poklopi i pusti odstajati 10-15 minuta. Procijedi se i pije toplo tijekom dana (može se držati u termosici).