Tumore najčešće primijete sami vlasnici, a nije rijetkost da se odjednom primijeti i nekoliko kvržica. Podaci u literaturi navode da čak 60% mačaka koje obole od tumora mliječne žlijezde imaju promjene na više, a ne na samo jednoj dojci.


Mamarni tumori  javljaju se kod starijih mačaka ženskog spola u dobi od 10 do 14 godina. Nisu tako česti kao u kuja, ali je njihova klinička važnost velika jer su u većini slučajeva zloćudni, rastu vrlo brzo i agresivno. Njihova pojavnost je sedam puta veća kod nesterili­zi­ranih mačaka, a  znamo da hormonalni status igra presudnu ulogu u etiologiji ovih tumora. Stoga je to još jedan od razloga zbog kojih pre­poručujemo ranu sterilizaciju prije prvog ciklusa. 

Ste­rilizacija obavljena u kasnijoj životnoj dobi, na­kon 24 mjeseca starosti, umanjuje mogućnost pojave tumora mliječne žlijezde za samo 11%, dok je kod rane steri­lizacije taj postotak veći od 90.

Hormonalni preparati koje smo nekada koristili kao "kontracepciju" mačaka također uvelike povećavaju mogućnost nastanka ovih tumora.

Kod sijamskih mačaka su nešto češći i mogu se javiti i u ranijoj životnoj dobi.
 
Tumore najčešće primijete sami vlasnici, a nije ri­jetkost da se odjednom pri­mijeti i nekoliko kvržica. Podaci u literaturi navode da čak 60% mačaka koje obole od tumora mliječne žlijezde imaju promjene na više, a ne na samo jednoj dojci.

80 do 90% tumora mli­je­čne žlijezde kod mačaka je maligno. Najčešći su adeno­karcinomi, zatim karcinomi i sarkomi. Rastu vrlo brzo i vrlo često se šire u regio­nalne limfne čvorove. Tu­mori mogu biti solitarni ili multipli. Često su oblikom plosnati i difuzno se šire u okolno tkivo, što otežava njihovo odstranjivanje. Na po­vršini koža rado ulcerira, pa su takve rane obično povod vlasnicima da posjete veterinara. Mace ponekad ne doz­voljavaju pregled, posebno ako je stanje bolno, no kod sumnje na tumor dojke svakako preporučujemo da se maca temeljito pregleda u općoj anesteziji. Ponekada tumori secerniraju, izlučuju tekućinu pa se može dogoditi da vlasnici pomisle da se radi o laktaciji i da je to sasvim normalno. Kod po­jave bilo kakvog iscjedka iz dojke treba odmah posjetiti veterinara.