Koristio se još u Starom Egiptu, tisućljećima se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega rade različita tradicionalna jela i juhe... Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i bacamo kao korov!


Mnogo je vrtnih korova jestivo, a  tušt spada upravo među takve. Tušt ili portulak (Portulaca oleracea) obiluje ljekovitim tvarima i mineralima, pa zapravo spada i jes­tivo i u ljekovito bilje. Ova biljka je toliko čest korov da je zaista šteta da se tako malo koristi.
 
Bogat je omega 3 masnim kiselinama, ima puno vitamina C, ali sadrži i A, B i E vitamin, kalcij, željezo i razne druge antioksidanse. Djeluje na podizanje imuniteta, po­boljšava rad i jačanje srca i krvnih žila te vrlo blago dje­luje protiv nervoze i stresa, poboljšava probavu, zdravlje i elastičnost kože. Djeluje protubakterijski i protuglji­vično, a može pomoći i kod depresije. Osušeni listići u su­hoj tvari imaju 16% aktiv­nih antidepresivnih tvari. U tu svrhu kuha se kao čaj. 

Kao svježa biljka tušt je u isto vrijeme i diuretik i blagi laksativ, pa je savršena biljka za mršavljenje. Koristio se još u Starom Egiptu, tisuć­ljećima se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega rade različita tradicionalna jela i juhe, Englezi ga sto­ljećima koriste kao najzdraviju salatu. Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i ba­camo kao korov! 

Najbolje uspijeva u pjes­kovitoj dobro dreniranoj ze­mlji, ali mora imati puno vode. Osobno sam ga vidjela u skoro svakom dijelu Hr­vatske, a na našem, riječkom području, raste skoro u sva­kom biovrtu. No, ne sa­mo u biovrtu. Često ga viđam i pored prometnica gdje je dosipana zemlja, na malim zemljanim površinama uz zgrade po gradu, u velikim betonskim posudama za cvi­jeće i sl. Dakle, ima ga na svakom koraku. Ali, negdje ga i nema - nema baš puno mjesta gdje ga možete kupiti. Ako ne poznajete osobu koja prodaje tušt i niste si­gurni da ima svoj biovrt, jako se dobro raspitajte gdje to ona bere ovaj korov. 

Tušt ima blago slankast, pomalo neutralan, sluzav okus koji mnogima jako pri­ja, pogotovo ako se jede na salatu. No, od njega se može, kao i od bilo kojeg zelenog lisnatog povrća, pripremiti juha, varivo, rižoto, maneštra, kajganu, može ga se za­peći u pećnici i sl.
 
Tušt je jednogodišnji, ali vrlo uporan korov kojeg, ka­da nam se jednom nastani u vrtu, se teško možemo riješiti (ja ga najčešće nađem is­pod pomidora - potražite ga prvo tamo).
 
Nakon ovih informacija, nadam se da ga se i nećete htjeti riješiti, već da će pos­tati dio stalne postave vašeg vrta!