Završetak sezone grijanja je jako dobra vijest. Oslobađamo se, makar privremeno, priličnog izdatka i brojimo nešto malo dana do dugog toplog ljeta. Ah, obožavam ljeto… Ne znaš je li bolji godišnji odmor iz snova, samo “buć” u more, osvajanje Risnjaka ili nenadmašne očaravajuće slatke lubenice. (I grožđe bi bilo na popisu, ali ono nekako asocira da je ljeto na svom sutonu.) Ipak, nikako ne treba zaboraviti da zima ostavlja svoj trag i da će neke zimske “repove” trebati korigirati.

Mnogo toga zimi ne ide na ruku. Dani su kratki, hladno je, a boravak vani obično se svodi na ono najnužnije. Orijentacija na 4 zida podrazumijeva vrlo niske vrijednosti vitamina D, zabrinjavajući manjak fizičke aktivnosti i prežderavanje. Puno toga se odvija na relaciji kauč – frižider i obratno. Red slatkoga pa red slanoga. Onda se hrabrimo da zimska hrana mora biti kalorična, kako bi nam pružala zaštitu od hladnoće. Naravno, zaboravljamo da kalorije treba i potrošiti.

Dugotrajni boravak u kući često potiče depresiju, ali i obiteljske sukobe. Sve to itekako djeluje na zdravlje. Mizeran imunitet znači samo korak do bolesti, zimi se više nego ikada obilaze ambulante i ljekarne u potrazi za spasonosnim rješenjima. (Koliko novih bakterija pokupite u pretrpanim čekaonicama? Osjećate li oblak virusa, kako vam se podmuklo uvlači u pluća?) Manjak životne energije je kroničan, kao da je sve u tijelu pod debelim slojem smeća. Pogled na vagu asocira na svinjske delicije, celulit i debele naslage sala. Nije lako preživjeti zimu.

Dakle, buđenje iz zimskog sna valja iskoristiti za neophodne reparacije. Da li je dovoljan motiv zimska promjena konfekcijskog broja naviše? Škripanje u koljenima (iako smo ih maksimalno čuvali)? Zadihanost nakon desete stepenice? Pogled na pretinac, pun novih lijekova? Opsjednutost Internetom, turskom (ili meksičkom) sapunicom, Nutellom? Najlakše je s onima, koji na plaži žele izgledati idealno. Tu je teretana već u redovnom programu, vjerojatno i povrtni sokovi za dodatno čišćenje. Čak i branje šparoga je svojevrsno spajanje ugodnog s korisnim. Nešto sala će se otopiti čak i ako su vam skoro sve ispred nosa pobrali. Ako ništa drugo, svaki izlazak znači odlazak van dometa dežurnih gnjavatora. I to ima svoju vrijednost. Ne zaboravite da energija raste s količinom smijeha u životu. (Uzor bi mogli biti Doris i Luka iz kuharske emisije. Uz njih bi i kamen propjevao.) A pada s mrzovoljom. Naravno da i sunce, samo po sebi, puno toga liječi. Uz osnovni uvjet da vas nisu previše zaludili pričama o kožnom melanomu.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]