Šećer i nikotin su dvije najvažnije cigaretne komponente. One su ključne u izazivanju ovisnosti. Prvo ovisnost, a onda smrt.


Jeste li znali da duhanska industrija konstantno producira kampanje u kojima tumači kako njihovi proizvodi ne izazivaju rak pluća? Slično tome, proizvođači gaziranih pića troše veliki novac kako bi nas uvjerili kako ovakva pića ne doprinose debljanju, dijabetesu i srčanim bolestima. Uglavnom, možete pušiti i nalijevati se, ništa loše vam se neće dogoditi. Služeći se istim metodama i Monsantov herbicid glifosat, koji djeluje po principu spaljene zemlje, potpuno je siguran. Možete ga jesti za ručak. Obzirom na njegovu raširenost vjerojatno  ga i jedemo uz svaki ručak. Već duže vrijeme mnogi se pitaju da li dio znanosti luta u potpuno krivom smjeru, pokušavajući nas uvjeriti u nešto što prkosi razumu.

Ne biste vjerovali, ali duhanske kompanije često su vlasnici brojnih brandova zašećerenih pića. Znate li da su mnoge arome i boje zapravo iste za cigarete i pića? Šećer i nikotin su dvije najvažnije cigaretne komponente. One su ključne u izazivanju ovisnosti. Od šećera nastaje acetaldehid, dobro poznata kancerogena supstanca. U kombinaciji s nikotinom izaziva izlučivanje dopamina u mozgu, što na kraju stvara dobro poznatu ovisnost. Šećer i stotine drugih dodataka u cigaretama zapravo predstavljaju ono što ubija. Prvo ovisnost, a onda smrt.

Već duže vremena traju prepucavanja oko toga tko će sve dobiti Spinrazu za liječenje spinalne mišićne atrofije. Svima su puna usta struke, a zapravo se sve vrti oko novca. Cijena po osobi za prvu godinu korištenja prelazi pola milijuna dolara, svaku narednu godinu pola tog iznosa. Cijene lijekova lete u nebo, ali Novartis upravo ruši nove rekorde. Lijek Zolgensma (za istu bolest) probija barijeru od 2 milijuna dolara za jednokratni tretman. Apetiti su neutaživi, cjenovne barijere više ne postoje. Trgovanje zdravljem je ultraunosan posao, nikada isplativiji nego danas. Humanitarni projekti s više milijuna kuna donacija već sada predstavljaju relativno sitan novac, obično i nedovoljan. Što nas još čeka?

A tu se odlično uklapa i kontinuirana priča o cjepivima i njihovim učincima. U Splitu se 8. lipnja održava mirno okupljanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom. Nikada više takvih osoba. Sve bi bilo u redu da na tom skupu ne sudjeluje i dr. Andrew Wakefield, prvi koji je razotkrio vezu između cijepljenja i autizma. (Barem 28 studija već je potvrdilo, dijelom ili u cijelosti, njegove teze.) Usudio se dirnuti u osinje gnijezdo i neviđeni progon zapravo je i očekivan. Brojne „razotkrivajuće“ studije su uslijedile, većinu je sponzorirala farmaceutska industrija, odnosno kod većine su prisutni veliki sukobi interesa. I zadnja najveća danska studija puše u isti rog, isključivo pokušavajući spasiti brojne interese, koji se vrte oko naše djece. Andrew je za medije progonjena lovina, ali imajte u vidu da ti isti mediji bez farmacije vjerojatno ne bi opstali. I onda se zapitajte tko tu predstavlja zlo.

I još jedna važna informacija. Prema analizi američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, 73 od 194 analizirana američka slučaja ospica iz 2015. godine zapravo predstavljaju reakciju na MMR cjepivo. Od ranije znamo da se kod većine autistične djece može pronaći cijepni soj virusa ospica. Podjednako tužno i zastrašujuće.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]