Smrznuto rame je kolokvijalni naziv za proces kojemu se ni do danas ne zna uzrok, a predstavlja upalni proces na zglobnoj čahuri


U podužem pismu, jedna čitateljica traži savjet, jer već 5 mjeseci ima dnevne i noćne bolove poradi stanja koje se naziva smrznuto rame. Do sada je primila 4 blokade (injekcije u rame, koje bi trebale smanjiti bolove i upalu), te prošla fizioterapiju, ali bez rezultata. Raspituje se bi li u njenom slučaju od pomoći bila terapija udarnim valom.


Smrznuto rame je kolokvijalni naziv za proces kojemu se ni do danas ne zna uzrok, a predstavlja upalni proces na zglobnoj čahuri. Jednom započet proces uobičajeno traje između jedne do dvije godine, te ima tri svoje faze: - upalnu (kada je bol najjača), fazu smrzavanja (kada je ograničenje kretnji najveće) i fazu odmrzavanja. Iako će bolest proći i bez liječenja, kod jednog dijela pacijenata je bol toliko velika da zahtjeva terapiju, a u nekim slučajevima proces se produži toliko da terapija ponovo bude nužna. Također, ove se tri faze ne moraju izmjenjivati kako je opisano.

Ako bolnost ne popušta niti poslije višekratnih “blokada”, valja provjeriti još jednim pregledom radi li se o smrznutom ramenu, ili o nekom drugom procesu koji samo sliči na njega. Ponovno RTG snimanje, ili još bolje MR je indiciran. Ako je potvrđena dijagnoza, tada je vrlo vjerojatno da je fizioterapija pokušavala intenzivno razgibavati rame, ili je to pacijent sam činio i to u upalnoj fazi. Naime, istraživanja su jasno pokazala da ako se ide na bolno razgibavanje, ili se rade pokreti u boli tijekom dana, upalna faza se produžuje, a lijekovi protiv upale i bolova bivaju smanjeno djelotvorni. Zato je prvi zadatak ne raditi pokrete koji bole. Ako je potrebno (u malom broju slučajeva), cijela se ruka na neko vrijeme može staviti u djelomičnu imobilizaciju. Po završetku jake upalne faze, iskusan i vješt fizioterapeut može krenuti s kompleksom trakcija ramena u bezbolnoj zoni.

Terapija udarnim valom KONTRAINDICIRANA je u smrznutog ramena, jer djeluje na načina da pojačava upalni proces. I dok ta uloga može pomoći kod kalcifikata i tendinopatija, kod smrznutog ramena može samo štetiti.