Do mastitisa obično dođe kada su psići, odnosno mačići stari 3 do 4 tjedna. U tom periodu izbijaju im zubići, a imaju i oštre noktiće, što lako dovede do oštećenja kože dojki i otvori put infekciji

Sa ovim problemom sre­će­mo se kod kujica u laktaciji, bilo da se radi o laktaciji zbog la­žne trudnoće ili o laktaciji kod kuja koje doje svoje mlade. Nešto rjeđe javlja se i kod mačaka za vrijeme ili po prestanku dojenja mačića. Posebno su učestalije upa­le, ako kuje doje u ljetnim mjesecima ka­da su velike vrućine.

Do mastitisa obično dođe kada su psići, odnosno mačići sta­ri 3 do 4 tjedna. U tom periodu izbijaju im zubići, a imaju i oštre noktiće, što lako dovede do oštećenja kože dojki i otvori put infekciji. Ujedno je tada laktacija najobilnija, pa su dojke nabrekle i osjetljive.

Do mastitisa može doći na jednoj ili na više mliječnih žlijezda istovremeno, no češće je zahvaćena samo jedna. Obično je to jedna od ingvinalnih mlije­čnih žlijezda na kojima je i laktacija najobilnija.

Uzrok može biti i  zaostalo mlijeko u žlijezdi u kojem se po­čnu razmnožavati bakterije te tako nastane infekcija. Mlijeko je vrlo dobar medij za razvoj bakterija.

Prvi znak mastitsa je po­većana, na dodir topla dojka. Ako kujica nije jako dlakava, mo­žemo vidjeti i crvenilo kože koje obično prati ovaj proces. Mastitis je često praćen vrlo vi­so­kom tjelesnom temperaturom i općom apatijom bolesne ženke kao i oslabljenim apetitom. Sta­nje je bolno pa može do­ći i do otežanog kretanja, a nerijetko na dodir kujice bolno reagiraju ili uopće ne dozvoljavaju pregled.
Ponekad si pokušavaju po­mo­ći same tako da ližu oboljelo mjesto. 

Iz bradavice bolesne žlijezde može curiti sukrvav ili gnojan iscjedak. Kada se intenzivno li­žu, same mogu izazvati perforaciju kože na bolesnoj žlijezdi.
Isto važi i za kujice koje se intenzivno ližu ili se same sišu tijekom lažne trudnoće, pa zato savjetujem da radije budu “obu­čene” u rukav ili nogavicu stare trenerke kako ne bi mogle ne­pre­stano lizati nabreklo tkivo.

Mastitis može izgledati i vrlo ružno. Može doći do velikih perforacija kože i curenja gnoja. Ponekad se na dojci otvo­re vrlo velike, zagnojene rane. U nekim slučajevima vlasnici pri­mijete proces na dojci tek kada kuja prestane jesti, zato je važno svakodnevno pregledati svaku mliječnu žlijezdu u periodu laktacije. Svakodnevno pranje doj­ki običnom mlakom vodom značajno će smanjiti mogućnost infekcije.

Kod svake sumnje na mastitis treba potražiti veterinarsku pomoć.

Za prvu ruku možete staviti tople obloge i ranu zaštititi sterilnom gazom.

Terapija je obično antibiotska. Kod jakog mastitisa, kada dođe do perforacije kože i nastanka velikih defekata na tkivu ponekad je potreban operativni zahvat pa čak i odstranjivanje kompletne žlijezde.

Na oboljelu dojku treba ob­ratiti posebnu pažnju prilikom sljedeće laktacije kako se problem ne bi ponovio. Za kujice i mace kod kojih se je učestalo javljao mastitis, preporučujemo da se isključe iz uzgoja.