Periodontum se sastoji od de­sni, cementa, alveolarne kos­ti i periodontalnog ligamenta.
Ove strukture učvršćuju zub i štite tkiva od udora bakterija iz usne šupljine. Desni koje dobro prianjaju uz zub prva su zaštita, a neki autori navode da mora prianjati u dužini od 2 do 3 mm da bi ta zaštita bila efektna. Kod mačaka tu ponekad nastaje problem, jer je često površina na koju prianjaju des­ni manja, pa lakše dolazi do povlačenja desni.
Periodontitis se može razviti na jednom ili na više mjesta u usnoj šupljini. U samom po­čet­ku ni ovaj proces, kao ni po­četna upala desni, nije jako bolan, međutim kada se razviju komplikacije u vidu ulceracije sluznice i abscesa, bol postaje vrlo jaka. Ponekad kod ovog obo­ljenja dolazi do ispadanja potpuno zdravih zubiju jer su bolesna njegova potporna tkiva.
Periodontitis može imati i druge vrlo ozbiljne komplikacije. Kako se u džepovima iz­među zubi i desni nakupljaju i bakterije, postoji opasnost da njihovim udorom u cirkulaciju do infekcije drugih organa kao što su bubrezi i srce.
U prvom stupnju periodontalne bolesti upaljene su primarno desni, tj rub desni uz koji se javljaju džepovi. Jedino ovaj stadij periodontalne bo­lesti smatra se reverzibilnim. Ukoliko se područje dobro očisti, te se nastavi sa redovi­tom higijenom usne šupljine može doći do povlačenja svih simptoma.
U drugom stupnju dolazi do razvoja tzv. ranog periodontitisa. U ovoj fazi već je narušena stabilnost zuba i to po podacima iz literature oko 25%. Redovitim čišćenjem zubnog plaka i odstranjivanjem ka­menca nastojimo zadržati proces u ovoj fazi. Ponekad upu­timo vlasnike ljubimaca na učestalije čišćenje zubiju i od po nekoliko puta na dan.
Kada periodontitis uđe u treći stupanj razvoja, stabilnost zuba izgubljena je na polovicu, tj iznosi samo 50% od one kod zdravih potpornih struktura. Zub je evidentno pomičan i najčešće se odlučujemo za eks­trakciju ovakvih zuba. Nije svejedno koji zub moramo izvaditi jer neki imaju veću važnost od drugih, ali je vađenje ponekad zaista neophodno. Treba imati na umu da se periodontitis mo­že lako proširiti na susjedna tkiva pa ponekad vađenjem ne tako važnog zuba, čuvamo susjedni koji ima veću važnost za psa ili macu.
Mace sa ovakvim promjenama neće dozvoliti četkanje zuba, pa se kod njih odlu­ču­jemo za vađenje zuba čim je on izgubio na svojoj stabilnosti.
U četvrtom stadiju izgub­ljeno je preko 50% stabilnosti zuba te je većina pokušaja za očuvanjem takvog zuba uzaludna i ekstrakcija je najbolje rješenje.