Hot spot ili akutni vlažni dermatitis je upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom. Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si na taj način pokušava ublažiti svrbež ili bol koji su zapravo pravi razlog nastanka hot spota. Jaki svrbež ili bol su reakcija organizma na različite agense koji izazovu iritaciju kože: lokalna reakcija na antigen kao kod alergije na buhu (još uvijek najčešći uzrok hot spota koji nastane u području kukova), atopija, alergija na hranu, ektoparaziti (krpelji, šugarci), problem s analnim vrećicama, strana tijela poput travki i iveraka zabodena u krzno, upala uha, kontakt sa supstancama koje mogu izazvati iritaciju kože (razna sredstva za čišćenje), neodržavano krzno, psihoze (dosada, prinova u obitelji) te bolna stanja izazvana promjenama na mišićno-koštanom sustavu (artritis,displazija kuka). Sve nabrojano može biti uzrokom hot spota, pa je vrlo teško kod prve pojave ovog problema, reći kakav problem leži u pozadini ove kliničke manifestacije.

Hot spot najčešće viđamo kod pasa sa dužom dlakom i to posebno onih sa gustom podlakom-labradori i zlatni retriveri, rotwaileri, njemački ovčari te škotski ovčari, new faundlandi, bernski planinski pas, bernardinac. Problem se češće javlja kada je vrijeme toplo i vlažno pa je pretpostavka da nastanku hot spota kumuje i slaba ventilacija krzna. Upravo sada, dolaskom toplog vremena, ovo je čest razlog za posjet veterinaru. Hot spot je obično okruglog oblika, a lociran je na glavi (zatiljak, tjeme, lice) vratu, iznad kukova, iznad korijena repa te uzduž prsnog koša. To su mjesta koje pas može dohvatiti bilo sa stražnjim šapama ili sa zubima. Tipična lezija je crvene boje, vlažna i eksudativna u sredini, a okolna koža je crvena. Dlake nema, a rubovi lezije su oštro ograničeni.

Ovisno o stupnju svrbeža ili boli koji je potaknuo psa na češanje ili grickanje, hot spot može biti veći ili manji. Nije rijetkost da ih nastane nekoliko na raznim dijelovima tijela i to u samo nekoliko sati. Povećavanje hot spota ponekad je zaista dramatično pa od lezije koja u promjeru ima 1 cm za dva sata može nastati lezija veličine dlana. Ako se ne započne sa terapijom lezije se brzo šire. Kada jednom nastane hot spot je vrlo bolan pa ta jaka bol na neki način signalizira psu da je pretjerao sa češanjem, no čim se bol smanji opet započinje začarani krug.

Lokacija lezije nam ukazuje na primarni problem. Ako je hot spot na glavi ili licu moramo pregledati oba vanjska sluhovoda, ako je na korijenu repa kontroliramo anal­ne vrećice, ako je iznad kukova obavezno upitamo vlasnika o prethodnim problemima sa šepanjem itd.

Najvažnije je pronaći primarni uzrok. Prevencija se sastoji u redovitom održavanju krzna (kupanje, češljanje-posebno je važno dlaku raščešljati do kože), kontrola parazita i kontrola analki kod onih pasa koji imaju problema sa njima.

Šišanje dugodlakih pasa u ljetnim mjesecima u dobroj mjeri prevenira pojavu hot spota. No, ošišati ih se ne smije jako kratko jer ih dlaka štiti od vrućine isto kao i od hladnoće. Da bi se mogli šišati na dužinu dlake od 2 -3 cm moraju biti raščešljani.