Većina križobolja prolazi spontano i bez liječenja unutar nekoliko dana do nekoliko tjedana od nastanka

 

Imam 33 godine. Prije nekih godinu i pol na treningu u teretani radeći čučanj i mrtvo dizanje sam osjetio bol u lijevoj strani leđa. Nakon nekoliko dana bol se nije povukla potpuno ali sam mislio da će sve nestati i da ću moći ponovno trenirati. Međutim pri pokušaju treniranja, nakon vrlo kratkog vremena bol se vratila u potpunosti. Znači bol se isključivo pojavljuje u lijevoj strani leđa, nikad u desnoj i prisutna je više ili manje cijelo vrijeme evo već godinu i pol. Najčešće se bol javlja kod rotacije prema desno i naginjanja prema naprijed. Ne osjetim bol u kralježnici nego samo u mišiću koji ne znam je li je istegnut ili je napet. Bio sam na nekoliko masaža i terapija, ali mi nitko nije objasnio uzrok bolova niti mi je pomogao.

 

 

Većina križobolja prolazi spontano i bez liječenja unutar nekoliko dana do nekoliko tjedana od nastanka. Od onih koje prestanu, oko polovica će dobro reagirati na nespecifične terapije poput masaža, nekih fizioterapijskih procedura ili manualnih/manipulativnih tehnika. U koliko se to ne dogodi, vrijeme je za dijagnostiku. Ona započinje sa pregledom liječnika specijaliste ortopeda, subspecijaliste vertebrologa ili neurokirurga, a iznimno ga može učiniti i vrlo iskusan fizioterapeut. Cilj tog pregleda je postavljanje radne dijagnoze ili hipoteze, koja je temelj za daljnju dijagnostiku.

Po vašem opisu simptoma, razumno je pretpostaviti da se kod vas radi po deformaciji diska, koja vrši pritisak na okolna meka tkiva. Kako ta deformacija može biti usmjerena više u lijevo ili u desno, tako i smetnje mogu biti lokalizirane samo na jednoj strani leđa. Ako deformacija nije velika, onda je simptom obrambeni spazam mišića. U koliko je ova pretpostavka točna, a treba ju potvrditi na pregledu, slijedi preporuka za magnetsku rezonancu kralježnice. Po njenom se nalazu onda kreira odgovarajući program liječenja, te savjeti o fizičkoj aktivnosti koja neće dalje provocirati smetnje.