Isplanirali ste svoj blagdanski stol, no nešto vam nedostaje? Uz ova peciva u obliku gnijezda sigurno ćete ga upotpuniti! Meko pecivo s komadićima čokolade i šarenim jajetom u sredini uveseliti će svaki uskršnji stol
SASTOJCI:
- 2 dl mlakog mlijeka
- 1 žličica šećera
- 2 i pol žličice suhog kvasca
- 100 g omekšalog maslaca
- 2 jaja
- 100 g šećera
- pola žličice soli
- 2 žličice arome vanilije
- naribana korica jedne naranče
- 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade
- 500 – 600 g glatkog brašna
- 1 jaje za premaz
- 6 obojanih jaja (obojala sam ih s korom luka i peršinom)
PRIPREMA:
Kvas i žličicu šećera promiješati u toplom mlijeku i pustiti 10-ak minuta da se digne. U veću zdjelu staviti oko 500 g brašna, šećer, 2 lagano umućena jaja, sol, aromu vanilije, koricu naranče, omekšali maslac narezan na komadiće i sve dobro promiješati. Dodati kvasac i zamijesiti u glatko tijesto, na kraju umijesiti čokoladne kapljice. Po potrebi dodati malo brašna. Tijesto mora biti glatko i ne smije se lijepiti za prste.
Tijesto ostaviti oko 1 sat na toplom mjestu da se udvostruči.
Dignuto tijesto premijesiti i podijeliti na 12 jednakih loptica.
Svaku lopticu rukama oblikovati u konopce dugačke 30-ak centimetara. Dva konopca motati jednog oko drugog i oblikovati u gnijezdo. Ponoviti s ostalim konopcima.
Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i na njega položiti gnijezda. U sredinu svakoga gnijezda staviti jedno obojano jaje. Prekriti gnijezda krpom i pustiti na toplom da se dižu još 30-ak minuta.
Zagrijati pećnicu na 180°C.
Svako gnijezdo premazati razmućenim jajetom i peći u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta na 180°C.