Isplanirali ste svoj blagdanski stol, no nešto vam nedostaje? Uz ova peciva u obliku gnijezda sigurno ćete ga upotpuniti! Meko pecivo s komadićima čokolade i šarenim jajetom u sredini uveseliti će svaki uskršnji stol

  


SASTOJCI:

 

  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 2 i pol žličice suhog kvasca
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • pola žličice soli
  • 2 žličice arome vanilije
  • naribana korica jedne naranče
  • 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade
  • 500 – 600 g glatkog brašna
  • 1 jaje za premaz
  • 6 obojanih jaja (obojala sam ih s korom luka i peršinom)

 

PRIPREMA:

Kvas i žličicu šećera promiješati u toplom mlijeku i pustiti 10-ak minuta da se digne. U veću zdjelu staviti oko 500 g brašna, šećer, 2 lagano umućena jaja, sol, aromu vanilije, koricu naranče, omekšali maslac narezan na komadiće i sve dobro promiješati. Dodati kvasac i zamijesiti u glatko tijesto, na kraju umijesiti čokoladne kapljice. Po potrebi dodati malo brašna. Tijesto mora biti glatko i ne smije se lijepiti za prste.

Tijesto ostaviti oko 1 sat na toplom mjestu da se udvostruči.

Dignuto tijesto premijesiti i podijeliti na 12 jednakih loptica.

Svaku lopticu rukama oblikovati u konopce dugačke 30-ak centimetara. Dva konopca motati jednog oko drugog i oblikovati u gnijezdo. Ponoviti s ostalim konopcima.

Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i na njega položiti gnijezda. U sredinu svakoga gnijezda staviti jedno obojano jaje. Prekriti gnijezda krpom i pustiti na toplom da se dižu još 30-ak minuta.

Zagrijati pećnicu na 180°C.

Svako gnijezdo premazati razmućenim jajetom i peći u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta na 180°C.