S obzirom na stanje s ovršnim opterećenjem građana, često je pitanje veze poduzetništva s privatnim ovrhama, ali i obrnuto: o utjecaju dugova poduzetništva na privatne račune poduzetnika. Kao i u svemu drugome, odgovor ovisi o vrsti registracije poduzetništva.

Posluje li poduzetnik pu­tem obrta, tj. drugim riječima kao fizička osoba koja je registrirala obavljanje gospodarske djelatnosti, do među­sobnih prelijevanja ovrha može lako doći.

Naime, ima li neka fizička osoba privatne dugove, u slučaju ovrhe moguća je i naplata s njenog ili njegovog žiro računa obrta.

Ako ste možda do nedavno bili nečiji zaposlenik, dvije trećine plaće (ili drugi iznos, ovisno o visini neto plaće u odnosu na propise o ovrhama) mogli ste zaštiti od ovrhe. Kada otvorite obrt, nemate više formalno neto plaću, već poslujete s ciljem ostvarivanja dohotka. Ta vrsta primanja ne može biti zaštićena od prisilnih naplata.

Dugove koje ste generirali iz obrtničkog poslovanja ovrhovoditelji će moći prisilno naplatiti i s vaših privatnih računa, pa čak i ostalom imovinom. Uz pravnu pomoć moći ćete zaštiti samo dio imovine nužan za poslovanje i dio prihoda nužan za preživljavanje.

U slučaju ortaštva kroz zajednički obrt, kako je gore objašnjeno, moguće je da sa žiro računa obrta bude naplaćen privatni dug jednog ortaka.

Ako poduzetništvo imate registrirano u obliku bilo koje vrste poduzeća (j.d.o.o., d.o.o. i ostalo), tada su u pravnom i poreznom smislu odvojene dvije osobnosti: ona vas kao fizičke osobe i ona poduzeća kao pravne osobe.

Iz tog razloga prisilna naplata vašeg privatnog duga s računa poduzeća bit će moguća samo ako je poduzeće na neki način na to pristalo, naprimjer kao sudužnik ili jamac.
Ako ste u poduzeću direktor, takvo očitovanje možete u njegovo ime dati, jer ga zastupate. Ako je više osoba ovlašteno za samostalno zastupanje poduzeća, svaki od njih može potpisati dokument takvog sadržaja. Međutim, ako ste u poduzeću isključivo u svojstvu osnivača, a direktor je netko drugi - niste u mogućnosti opteretiti poduzeće bez direktorove privole.

Kakav je utjecaj dugova poduzeća na osobe koje su u njemu uključene?

Direktor odgovara za upravljanje poduzećem, pa tako i za njegovo zaduživanje. Ovrhe se ipak neće nikakvim automatizmom prelijevati na direktorski privatni račun, već tek nakon podugog pravnog postupka, kojeg rijetko viđamo izvan kriminalnih okolnosti.

Osnivači poduzeća ne odgovaraju za njegove dugove. Oni su uložili svoju imovinu u poduzetnički pothvat, ovlastili su direktora za upravljanje poduzećem, te mogu ostati samo bez te imovine (osnivačkog udjela) i bez dobiti - ako direktor loše upravlja poduzećem.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge