Dario je u vezi 5 godina. Kada nije sa zaručnicom, radi vrste posla koju obavlja, razmišlja često o njihovom lijepom zajednički provedenom vremenu, njenom osmijehu, razumijevanju i pozitivnim osobinama koje krase njegovu odabranicu.

Marija je u braku 10 godina. Dok njen suprug plovi, najčešće razmišlja o tome kako joj ne pomaže oko kućanskih poslova ili o njihovim (pre)čestim svađama.

Dok Dario gleda na svoju zaručnicu kroz pozitivne leće, Marija je sklona negativnim lećama kada je njen suprug u pitanju. Isti stav se prenosi na njihove veze.

Posljedice negativnog pogleda na partnera su toliko razarajuće da ne samo da se ne registrira što je partner činio pozitivno, već se svako pozitivno iskustvo doživljava kao negativno. Takav par teško će uživati u zajedničkim trenucima.

Dobrobit pozitivnog pogleda na partnera dovodi do toga da se efektivno rješavaju problemi i konflikti, da se oba partnera trude izgladiti napete situacije i da je zajedničko vrijeme sretno.

Na pozitivnom pristupu partneru i vezi možete raditi svaki dan na jedan od 3 načina.

I. Dozvolite partneru da ima zdravi utjecaj na vas

To ne znači da trebate slijepo slušati partnera i izgubiti sebe no nekada dođe do situacija u kojima možda nije optimalno da bude po vašem.

Provjerite koliko ste skloni reći da partneru i svojoj vezi. Odgovorite na sljedeća pitanja sa da ili ne.

1. Zanima me partnerovo mišljenje oko situacija u našoj vezi.

2. Ne nastojim uvijek uvjeriti partnera da vidi situaciju iz mog ugla.

3. Ne odbijam partnerovo mišljenje svaki puta kada imamo nesporazum.

4. Smatram da moj partner i ja imamo jednaka prava u vezi.

II. Pojačajte naklonost prema partneru

Dajte partneru svaki dan do znanja (dovoljno je jednom) što cijenite kod njega, što je dobro učinio ili koliko vam znači što je dio vašeg života. Bilo bi mi drago da mi javite koji učinak je to izazvalo prvog dana, a koji nakon 10-ak dana.

III. Okrenite se partneru kako biste se emocionalno povezali

Dok vam partner govori gledajte ga u oči. Možete ga pitati otvorena pitanja (na koja odgovor ne može biti da ili ne) i time dati do znanja koliko vas zanima te da vam je bitno što vam želi reći.

Pomognite proslijediti ovu poruku osobama koje muči sličan problem, a za koje znate da im može pomoći da žive sretnije.

Zahvaljujem vam se unaprijed u svoje i njihovo ime!

Zauzvrat, poklanjam vam provjereno učinkovit vodič za bolju komunikaciju u vezi.

Preuzmite ga klikom na   Obnovi Ljubav