Postoje razne vrste bradavica. Neke od njih su virusne i često se šire na pojedinim dijelovima tijela. Kada se prošire po stopalima, često su vrlo bolne i onemogućuju normalno hodanje, pa se zna dogoditi da se zbog njih čak i šepa. Zbog stalnog pritiska, tijela bradavice urastaju u kožu stopala i izgledaju kao male okrugle suhe i tvrde kožne tvorevine.

Danas se virusne bradavice stopala spaljuju kod dermatologa. Spaljivanje je većinom uspješno, no ponekad se znaju ponoviti i muke po njima ponovno počinju. U narodnoj tradiciji prirodnih načina liječenja vezano za ovaj problem postoje mnogobrojni recepti. Neki od njih se još i danas koriste.

Narodna tradicija prirodnog liječenja ljekovitim biljem kaže da je kod virusnih bradavica važno zapaziti koja je bradavica bila prva. Ona je “majka” bradavica.

Kada nju uništite, postoji vjerojatnost da će se sve druge povući.

Kako to učiniti kod bradavica na stopalima? Prvo je potrebno redovito prati stopala s domaćim prirodnim sapunom. Dalje, potrebno je svakodnevno mijenjati čarape od čistog pamuka te redovito raditi piling stopala da bi koža bila meka. U meku kožu, a time i bradavicu, lakše će ući ljekovite tvari biljke koje ćete nanositi.

Piling možete raditi grubom rukavicom od jutenih vlakana, kamenom za pete, morskom solju, grubo mljevenom palentom i sl. Kožu ćete održavati mekom redovitim točanjem nogu u lavoru tople vode s dodatkom sode bikarbone i svakodnevnom večernjom masažom stopala kantarionovim uljem. Na ovaj način djelovat ćete protuvirusno, protubakterijski i protugljivično.

Nakon toga krenite s isprobavanjem biljaka koje bi vam mogle pomoći. Nešto što pomogne jednom čovjeku neće pomoći drugom. Dakle, potrebno je isprobavati dok ne otkrijete s kojom biljkom vaše tijelo rezonira. Zapamtite ovu biljku jer će vam najvjerojatnije ona ponovo pomoći kod sličnog problema.

Svakodnevno višemjesečno tretirajte s jednom biljkom da vidite da li djeluje. Vrlo često pomoći će premazivanje bradavica mlijekom od smokve, ponekad će pomoći redovito premazivanje mlijekom od vršnog dijela stabljike maslačka. Nekad će pomoći redoviti oblozi od svježeg cvijeta nevena ili lista čuvarkuće kojeg ste preko noći privili flasterom.

No, najčešće ćete morati posegnuti za biljkom rosopas (Chelidonium maius). On raste u svakom parku, vrlo je čest korov u dvorištima i vrlo lako se uzgaja u tegli za cvijeće. Otkinete jedan listić i kričavo narančasti sok namažete na bradavicu par puta dnevno. Ukoliko baš nikako ne možete nabaviti svježu biljku, koristite tinkturu od rosopasa koja je puno slabija, ali ipak donekle djelotvorna. Druga opcija je tinktura tuje (Thuja occidentalis), također ju koristite redovito.

A ako želite probati s eteričnim uljima, u 10 ml kantarionog ulja stavite 30 kapi eteričnog ulja čajevca, 30 kapi ravensare i 10 kapi eteričnog ulja klinčića.

Dakle, izbor je prvo rosopas, pa tuja, pa eterična ulja, i virusne bradavice na stopalima će postati stvar prošlosti.