Vrat i rame imaju zajedničke mišiće koji pokreću oba segmenta. Također, zajedno sudjeluju u pokretima ruke.


Imam 48 godina. Već dvije godine me boli desno rame. Do sada sam bila na fizioterapiji, akupunkturi,  kiropraktici, vjež­bama. Poslije fizioterapije mi se bolnost smanjila neko vrijeme. Isto je bilo i sa akupunkturom. Jedan ortoped mi je rekao da imam upaljenu tetivu u ramenu. Drugi mi je rekao da mi bolovi idu iz vrata. Imate li ideju što još da napravim? Koju pretragu da napravim? Ultra­zvuk je po­ka­zao ono oštećenje tetive. Na snim­kama vrata vide se dege­nerativne promjene. Da li da na­pravim magnetsku re­zo­nancu?

Postoje situacije u kojima di­jagnoza nije ili/ili, već oboje. Naročito se to odnosi na vrat i rame. Naime, vrat i rame imaju zajedničke mišiće koji pokreću oba segmenta. Također, zajedno sudjeluju u pokretima ruke. U tom smislu, oštećenje ili oz­ljeda jednog utjecati će na funk­ciju drugog segmenta. U do­volj­no dugom vremenu, oštećenje na jednom segmentu, prouz­ro­čiti će oštećenja i na drugom.
 
Ovakve situacije nisu rijet­kost. Ovog časa u Scipionu ima­mo u terapijskim postupcima petoro pacijenata sa kombiniranim bolnim sidromima vra­ta i ramena. 

Ono što valja razumjeti je da se dijagnoza ne može do­nijeti samo na osnovu slikovne dijagnostike- ultrazvuka, RTG-a, magnetske rezonance i sli­čno. Iako od velike pomoći, sve su to postupci koji nam daju informaciju o izgledu tkiva u mirovanju. No, što se događa u pokretu, te koji su problemi vidljivi pri kompleksnom ple­su više od 50 mišića i oko 20-ak kostiju, moguće je doznati tek pri odgovarajućem pregledu. Unutar njega, na svjetlo mogu izaći upravo oni problemi koje je kroz fizioterapiju moguće relativno jednostavno sanirati, a to su ograničenje određenih pokreta, slaba mišićna aktivacija, loša sinkronizacija pri pokretanju ovolikog broja sastavnih dijelova i slično. U tom smislu i terapija mora obuhvatiti sve uočene nedostatke, jer koncentracija na samo je­dan od nekoliko uočenih po­remećaja neće biti uspješna. Tretiranje samo jednog problema, može donijeti eventualno prolazno poboljšanje, baš kao u ovom slučaju.