Oduvijek sam smatrao da bi hrana trebala biti primarni izvor svega što nam je potrebno. To je prirodno i normalno

Utjecaj zdrave prehrane na zdravlje je važan i neupitan, ali što napraviti kada se do takvog zdravog blaga teško dolazi? Mnogima je skupo, a mnogima i potpuno nedostupno. Istina je i to, neki od zdravih namirnica toliko zaziru, da ih ne bi koristili ni da su potpuno besplatne. Na kraju, ozbiljan problem je kod svih isti. Standardna prehrana je debelo nutritivno osiromašena. U njoj, više nego ikad, nedostaje svega. Od vitamina i minerala pa do svega ostalog. Svi znamo da takvo stanje prije ili kasnije dovodi do bolesti.

Oduvijek sam smatrao da bi hrana trebala biti primarni izvor svega što nam je potrebno. To je prirodno i normalno. Prva opcija. Ali nisam ni protivnik dodataka prehrani ako drugačije ne ide. Treba opstati i u lošim okolnostima. Zamjena za špricane jabuke u kapima, zamjena za tretirane mrkve u praktičnim tabletama. Da li je to naša sadašnjost, a još više i budućnost?

Tržište je preplavljeno preparatima, koji će vam sanirati manjak ovog ili onog vitamina, ovog ili onog minerala… ili koji će vam normalizirati rad jetre, crijeva ili prostate. Začepljeni će se odčepiti, a suviše odčepljeni začepiti. Zglobovi će prestati škripati. Sudeći po reklamnim porukama, dodaci prehrani su gotovo pa svemogući. No, je li to baš tako?

Za većinu preparata važi: NE OČEKUJTE ČUDA! Više je razloga za to. Ono proizvedeno u tvornici nikada ne može u cijelosti zamijeniti prirodu. Može se približiti, a i to samo ponekad. Također, imajte u vidu da većinu dodataka proizvode oni koji se bave i lijekovima. Znači, polazište je da jedino bolesni vrijedite i da bilo što nalik na ekspresno ozdravljenje nije cilj. Zbog toga su preparati, gotovo u pravilu, maksimalno razrijeđeni (s malo aktivnih sastojaka). Nije cilj da kupite jedno pakiranje, već da ih kupite 10. Neki mali korak prema poboljšanju možda i primijetite, ali sve izvan toga gotovo da graniči s utopijom. (Iznimke su rijetke.) Uvijek će vam reći da prirodni preparat djeluje sporije, odnosno da je potrebno nekoliko mjeseci uzimanja za bilo kakav vidljivi učinak. Dodao bih, ako ga uopće i bude. Zaboravljaju reći da bi učinak bio brži da je aktivnih tvari više. Ali, aktivna tvar je skupa, a punilo je jeftino. Ako je nešto preskupo onda to vjerojatno nećete kupiti, a ovo ćete piti makar po inerciji. Ili da umirite vlastitu dušu kako barem nešto poduzimate i pokušavate. U principu, najmanje razočarenja možete očekivati kod nekih malih usko specijaliziranih proizvođača (koji se još nisu iskvarili) ili kod travara s brdskih obronaka, koji prirodu dobro razumiju i koji je ne žele prevariti.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]