21.04.2017.

Vrste trbušnih mišića

Piše:Dean Mistura, viši fizikalni terapeut
Scipion fizioterapija, 051/684-575
http://www.scipion.hr/

Trbušnjaci se sastoje od četiri mišića i to redom: rectus abdominis, vanjski i unutarnji obliques, te napokon transversus abdominis. Prvi od navedenih je i najvidljiviji u ljudi s malo masnog tkiva te tvori tako prepoznatljivi reljef kojeg kolokvijalno nazivamo i “pločice”.

Druga dva smještena su postranično, odmah do “pločica”, dok je četvrti, dakle transversus abdominis najdublji i najmanje vidljiv, te stoga često i zanemaren. On se prostire horizontalno preko trbušne stjenke te ju omata na način da služi kao svojevrsni pojas i poveznica ostalim trbušnim mišićima. Kada se zategne on spušta rebreni luk i potiskuje unutarnje organe prema natrag. Na taj način osigurava sadržaj trbuha za vrijeme svakodnevnih aktivnosti poput hodanja ili pak u sportskim aktivnostima, naročito kod trčanja. Još je važnija njegova uloga u stabilizaciji zdjelice i donjeg dijela kralježnice, što je posebno važno za sve one koji pate od kroničnih križobolja.

No, kada je riječ o estetskoj funkciji jakih trbušnih mišića, tada valja naglasiti da je upravo transversus abdominis pravi “junak” ravnog trbuha. Dok su ostala tri najvidljivija zbog svog smještaja blizu površine, transversus sa svojom funkcijom protekcije unutarnjih organa podržava “ravninu” same stijenke trbuha.

Klasični trbušnjaci jačaju rectus, trbušnjaci s rotacijama jačaju obliquese, a transversus se najjače zateže kod jednostavnog uvlačenja trbuha. Upravo to uvlačenje trbuha i jest vježbanje transversusa koje može pomoći da se izgledni volumen trbuha vizualno smanji. Transversuse je moguće jačati sjedeći, ležeći ili stojeći.

Najbolje je učiniti deset uvlačenja trbuha uz izdržaj od deset sekundi pri svakom uvlačenju. Ukoliko to učinite desetak puta na dan, prvi rezultati mogli bi se vidjeti već nakon nekoliko tjedana. Važno je pri vježbanju nastojati uvući trbuh najviše što je moguće (maksimalno zatezanje mišića).

Pri ovakvom vježbanju događa se i cijeli niz popratnih pozitivnih pojava na unutarnjim organima, od kojih je najvidljivija stimulacija probave pri tako intenzivnoj “masaži” probavnog trakta.

Podijeli