Ovakve mješavine možete dodavati u bilo koje jelo. Zavisno od količine bilja koje ste stavili unutra, smanjiti ćete količinu soli koju stavljate u jelo


Začinske soli možemo raditi na više načina. Sada u rano proljeće možemo sa mladim listićima ljekovitog ali i začinskog bilja majčine dušice, kadulje, vriska i origana. Sada ti listići još nemaju prepoznatljivu punu snažnu aromu ali imaju puno soka koji će sol zajedno sa aromom povući u sebe.

Dakle postupak je sljedeći: naberite mlade listove gore spomenutog bilja i usitnite ih u tarioniku prvo same a kasnije uz dodatak soli. Sol dodajete malo po malo. Kada procijenite da je smjesa iz tarionika spremna gotova (ili cca nakon 20 min) spremna je za daljnju obradu. Uzmite čistu staklenu teglicu i na dno stavite sloj soli, na to dodajete red smjese iz tarionika u debljini od najviše cca pola cm pa najviše pola cm soli pa red čiste soli i tako nastavite dok ne potrošite svu sol.

Teglicu držite na hladnom i mračnom mjestu, ne u frižideru, zatvorenu i bez protresanja. Nakon 3 do 4 tjedna vaša začinska sol je gotova. Promiješajte ju i pogledajte da i je sve bilje isušeno. Ako nije ostavite ju otvorenu nekoliko dana uz povremeno miješanje na toplom mjestu. Nakon toga dio smjese iz tegle, npr trećinu, sameljite u mlincu za kavu te sve zajedno promiješajte. Možete samljeti i svu sol ali ja osobno nekako više volim vidjeti oblike, listiće i kristale soli. Ovakve mješavine možete dodavati u bilo koje jelo. Zavisno od količine bilja koje ste stavili unutra, smanjiti ćete količinu soli koju stavljate u jelo. Postepeno možete raditi sa sve većim količinama bilja i sve manjim udjelom soli. Također postepeno ćete se naučiti koristiti sol sve manje i zamijeniti u mozgu i na nepcu njeno prisustvo u hrani sa okusom mješavine začina. Mješavina je izrazito aromatična i ukusna.

Često me ljudi pitaju kakve omjere bilja da rade. Možete sve četiri biljke, ili bilo koje drugo po vašem ukusu, staviti u istim omjerima ali ja nekako  preferiram u ovoj kombinaciji staviti manje kadulje. Na primjer ovako: 1,5 omjer majčine dušice, pola omjera kadulje, 1 omjer virska i 1,5 omjer origana, mažurana. Uživajte!