Želim otvoriti obrt „proizvodnja pekarskih kolača, savijača, pita i sl“. Potrebne su mi informacije o zakonski propisanom minimalnom broju radnika, pomoćnog osoblja i njihove stručne spreme, kao i zakonski propisanom radnom vremenu za obavljanje takve djelatnosti?

Prema Zakonu o obrtu, jedino u slučaju da ne ispunjavate propisane stručne uvjete za otvaranje ovog obrta tj. da nemate zanimanje slastičar ili kuhar, obvezni ste zaposliti jednog radnika na tim poslovima u punom radnom vremenu koji udovoljava tim stručnim uvjetima. Osim za navedeni slučaj, Zakon o obrtu niti koji drugi propis nije propisao minimalni broj radnika, pomoćnog osoblja i njihovu stručnu spremu.

No, napominjemo da svaki zaposleni, s obzirom na vrstu obrta, mora udovoljavati posebnim zdravstvenim uvjetima, a isto tako sa svakim zaposlenim mora biti sklopljen ugovor o radu. Pitanja radnog vremena, redovni i prekovremeni rad, pitanja odmora i dopusta te ostala pitanja iz radnog odnosa regulirana su Zakonom o radu te vas upućujemo na taj propis. U odnosu na prostor za obavljanje ovog obrta odgovaramo da prostor i oprema za njegovo obavljanje moraju udovoljavati minimalnim tehničkim i općim sanitarnim i zdravstvenim uvjetima.

Ovo je regulirano nizom propisa, zakona i na njima zasnovanim podzakonskim aktima iz područja zdravstva, zatim propisima o tehničkoj opremljenosti, zaštiti na radu, zaštiti i unaprjeđenju čovjekovog okoliša, zaštiti od buke i drugim propisima koji se odnose na tu djelatnost, a koje, zbog ograničenja prostora, ovdje nije moguće pojedinačno navesti.

(photo by: Kriss Szkurlatowski)