Mnogi muškarci tvrde da je ravnopravnost u vezi osnova za sretnu i trajnu vezu, no u trenucima svađe često im je bitnije da bude po njihovom, nego li da doživljavaju partnerice (razumiju kako se osjećaju) i slušaju što im govore te da dođu do obostrano zadovoljavajućeg rješenja.

Evo uobičajenog primjera konflikta:

Borna: “Sutra popodne idem s dečkima na nogomet.”

Tara: “Ali moja teta dolazi sutra navečer. Stan je u neredu i treba mi tvoja pomoć sutra popodne. Rekla sam ti da dolazi. Kako si mogao zaboraviti? Zar ne možete ići na nogomet sutra navečer?"

Borna: “Kako si ti mogla zaboraviti da imam dogovor s dečkima? Sutra popodne idem na nogomet.“

Tara pršteći od bijesa, naziva ga sebičnjakom i, iznervirana, izlazi iz dnevnog boravka. Borna, kojemu je ova situacija zamorna, sjeda ispred TV–a s čašom vina u ruci.

Tara se ubrzo vraća i, iako i dalje vidno uzrujana, želi razgovarati, no Borna ju ignorira. Kada je počela plakati to mu je bilo previše, rekao joj je da mora promijeniti ulje u autu i otišao u garažu.

Nije problem što do konflikta u vezi dođe. Ono što ugrožava kvalitetu i opstanak veze je kada se konflikt intenzivira i eskalira, umjesto da se rješava. Puno češće to (nesvjesno) rade muškarci jer se boje izgubiti moć (kojoj u vezi ionako nije mjesto).

U našem slučaju, Bornina reakcija (protunapad “Kako si mogla zaboraviti da imam nogomet s dečkima”, ignoriranje, izlazak kada ona želi razgovarati) daje naslutiti da ne doživljava kako se Tara osjeća i da ne razmišlja o rješenju konflikta.

Kvalitetan muškarac, u gore navedenom slučaju, bez obzira koliko mu je ta situacija zamorna ne ignorira, ne bježi mijenjati ulje u autu, već želi razgovarati s partnericom koju poštuje i doći do rješenja.

Također, želi razumjeti njene emocije i povezati se njom jer mu je veza bitnija od pobjede.

Rezultat takvog ponašanja je strast u vezi, zadovoljstvo, mir, motivacija za rad... nešto o čemu samo sanjati mogu muškarci kojima je, kada nastane konflikt, važnija pobjeda od ženinih osjećaja i rješenja.

Pomognite proslijediti ovu poruku osobama koje muči sličan problem, a za koje znate da im može pomoći da žive sretnije.

Zahvaljujem vam se unaprijed u svoje i njihovo ime!

Zauzvrat, poklanjam vam provjereno učinkovit vodič za bolju komunikaciju u vezi.

Preuzmite ga klikom na   Obnovi Ljubav