Mnogi se vlasnici ne mogu odlučiti na ovaj zahvat jer kažu nije prirodno. No, nije prirodno ni da maca živi na 14. katu, niti da živi u gradu na asfaltu, niti da jede komercijalnu hranu

 

Kako je interes za sterilizaciju mačaka iz godine u godinu sve veći, a i mace zbog tople zime počinju tjerati sve ranije, ove godine sa akcijom smo započeli već 7.1. Pa evo još malo dodatnih informacija za one koji se odluče sada sterilizirati macu po vrlo povoljnoj cijeni koja iznosi 205,00 Kn za ženku i 150,00 Kn za mužjaka.

Odaziv građana grada Rijeke kao i građana prigradskih općina i gradova, prošlih godina bio je više nego odličan! Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji i tako pomogli da u našem gradu bude što manje napuštenih mačića i neurednih staništa mačaka. Evo nekoliko općenitih uputa koje će vas zanimati ako se odlučite sterilizirati vašu macu:

Potrebno je telefonski ili mailom rezervirati termin. Macu je potrebno dovesti na tašte. To znači, da ukoliko imate termin utorak ujutro u 9 sati, maci nećete nuditi hranu ponedjeljak nakon 22 sata.

Vodu možete ostaviti na raspolaganju, ali nemojte maci nuditi mlijeko.

Pri dolasku u ambulantu tražiti ćemo od vas kao vlasnika, da potpišete obrasce u kojima piše da ste suglasni da se obavi planirani operacijski zahvat, te da ste svjesni da takva procedura uključuje i opću anesteziju te da može biti povezana sa određenim rizicima. Macu treba donijeti u sigurnoj transportnoj kutiji, kako vam ne bi pobjegla. Ukoliko nemate takvu kutiju, možete ju posuditi kod nas. Ukoliko se radi o vanjskoj maci, treba je zadržati u kući nekoliko dana nakon zahvata, kako bi bili sigurni da se je lijepo oporavila prije puštanja natrag u njeno stanište.

Mnogi se vlasnici ne mogu odlučiti na ovaj zahvat jer kažu nije prirodno. No, nije prirodno ni da maca živi na 14. katu, niti da živi u gradu na asfaltu, niti da jede komercijalnu hranu. Prirodan život mace možda mogu imati na selu, ali u gradu je to nemoguće.

Nakon samog zahvata mace se oporavljaju iznenađujuće brzo. Već 12 sati nakon operacije većina maca se ponaša sasvim normalno. Neke, delikatnije, budu "uvrijeđene" nekoliko dana, no drugi, treći dan sve počnu normalno uzimati hranu. Šavovi će sami otpasti desetak dana nakon zahvata i nije potrebna nikakva posebna njega rane osim ako nemate macu koja pod svaku cijenu želi sama skinuti šavove prije vremena. U tom slučaju koriste se zaštitni ovratnici.