Ljeto je po mnogo čemu trenutak istine. Čak i oni najtvrdokorniji ljubitelji televizije, računala i ustajalog kućnog zraka požele malo soli, odnosno blago rashlađene morske vode, na svojoj koži. Možda i kafić na moru, gdje se može satima sjediti. Dakako, oskudna odjeća brutalno razotkriva sve nedostatke. Zapravo, teško je sakriti i špek i celulit. Druge nevolje će se slabije primijetiti, ali nisu ništa manje zabrinjavajuće.

Prije desetak dana penjao sam se na Učku iz Lovrana. Rano jutro, ljudi već leže na plaži i po betonu. Neki već marendaju, dok ih blago sunce miluje prema zamamnom snu. Poznavaoci znaju da od Lovrana do vrha Učke nije baš blizu, ali tamo i natrag se da doći za 5-6 sati. (Jagode i ljekovito bilje su dobro rodili.) Ono što je zanimljivo, nekoliko ranoranioca s plaže i u povratku sam zatekao na istom mjestu i u više-manje istom položaju. Ništa se nije izmijenilo, kao da je tu svijet stao. Mrtva priroda. Nešto ostataka hrane i puno masnog papira. Glasni hrkanac jedini je znak života, a početk ljuštenja i naglašena pink boja upućuju na ignorantski odnos spram uobičajenog upozorenja ČUVAJTE SE SUNČANJA U PODNE. Znam da je sunce izvor života, ali kretanje nije ništa manje bitno.

Ljudsko tijelo je predodređeno za kretanje. Imamo zglobove, imamo ligamente, imamo mišiće. Imamo kralježnicu. Savitljivi smo poput gume, arsenal pokreta stoji nam na raspolaganju. Ali, MOGUĆNOST pokreta povlači i određene obaveze. TREBAMO se kretati kako bi funkcionirali ispravno. Nažalost, tu se stvari samo pogoršavaju. Nekada smo se daleko više kretali, a daleko manje sjedili. Sada je obratno. Slijepljeni za stolice, degeneriramo vlastiti život. Skoro 80% stanovništva trpi makar povremene probleme s leđima, pogotovo s doljnjim dijelom kralježnice. Pogrešno bi bilo zaključivati da su bolovi u leđima jedan od simptoma starenja. Naime, osobe s fizički aktivnim životom obično su odlično pokretne i u dubokoj starosti. Nije rijetkost da “sjedeći” adolescenti imaju više problema od njih. Jeste li čuli da je sjedenje podjednako štetno kao i pušenje? (Osim degeneracije kralježnice, tako skraćujete vijek srcu i drugim organima.) Sve ono što se ne koristi (ili se ne koristi u dovoljnoj mjeri) osuđeno je na lagano odumiranje. Zglobovi će biti sve bolniji, a stanje ukočenosti sve češće. Zamrzit ćete život kada vas svaki pokret počne probadati poput dubokih uboda nožem.

Imajte u vidu da operacije na kralježnici imaju vrlo neizvjesne rezultate. Dok nekima pomognu, drugima se stanje trajno pogorša. “Blokade” ili tablete protiv bolova zapravo ništa ne rješavaju. Zbog takve terapije nećete biti nimalo zdraviji. Običaj gibanja treba usvojiti u djetinjstvu i nikada ga ne napustiti. Ako sjedenjem pokušavate čuvati koljena za starost, pripremite se za bol i patnju. Raspad zglobova tako je najbrži.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]