Nije loše da sa sobom imate i ručnik ili dekicu na koji će pas leći, ako se duže zadržite u kafiću


Ovo doba godine najviše obilježi skraćivanje dana uz pad dnevnih temperatura. Jedno sa drugim prisili nas da unesemo promjene u našu svakodnevnu rutinu, pa tako i u onu vezanu za naše ljubimce. Šetnje sa psom se skraćuju i pomiču u ranije poslijepodne, kako bismo uhvatili barem malo danjeg svijetla. Vikend šetnje, također su kraće, jer je dan kratak pa se rijetko tko odlučuje na cjelodnevni izlet. Ako imate "normalno" radno vrijeme nakon posla preostaje vam samo kraća šetnja jer je mračno i samim time šetnja nije tako ugodna kao za dana.

No, naši psi ne bi se bunili da ih šetamo jednakim intenzitetom i kada je vrijeme ružno. Njima naime, hladnoća, posebno ova pitoma, primorska, ne smeta naročito. Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom sa drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju.

Dakle, rješenje leži u tome da vi kao vlasnici budete jednako aktivni kao i vaš pas. Hladnoću će psi podnijeti mnogo bolje nego ljetnu vrućinu, pa se nemojte ustručavati odlaska na duže rute, posebno u jutarnjim satima i kada je vikend sunčan i hladan kao ovaj iza nas.

Ukoliko se odlučite za šetnju na snijegu, obratite pažnju na nakupljanje leda među prstima, posebno kod dugodlakih pasa.

Ponekad se naprave takvi grumeni leda i dlake da psu otežavaju kretanje po snijegu. Pomognite mu malo, tako da odlomite komadiće leda. Igra s grudom snijega nije opasna, zdrav pas, u dobroj kondiciji ne bi smio snositi nikakve posljedice od toga što je pojeo malo snijega.

Što se tiče malenih kratkodlakih pasa,kao i onih pasmina koje su poznate po manjoj količini masnog tkiva, a koji se često tresu ne samo od hladnoće već i od uzbuđenja, nije loše da imaju zimsku garderobu. Danas su na raspolaganju cijele modne kolekcije odjeće za pse, pa će svatko naći nešto što mu odgovara. Kaputići nisu samo šminka, kada je jako hladno, naše kućne maze osjećati će se ugodnije ako su obučene. Jednako važi za kabanice koje šetnju za kišna vremena čine sasvim prihvatljivom.

No nakon šetnje, ako sjednete negdje na kavu ili vas pas mora pričekati u autu, sigurno će se ugodnije osjećati ako mu je toplije. Nemojte oblačiti mokrog psa, posebno ne u kaputić od nepropusnog materijala koji je namijenjen kišnom vremenu. Ispod kabanice mokra dlaka ne može isparavati, te umjesto da se suši ostaje vlažna te tako vlaga dođe i do kože. Za hladno vrijeme bolje će poslužiti suhi ručnik kojim ćete istrljati psa, a zatim ga obući u topao komad robe, majicu od felpe ili nešto slično. Ovo posebno važi za one pse koji će se usred zime zaletjeti u more, a nakon 5 minuta na hladnom zraku počet će se tresti od hladnoće. Obično je sa takvim psima šetnja gotova kada se oni odluče okupati - najbolje je krenuti odmah doma u toplo.

Nije loše da sa sobom imate i ručnik ili dekicu na koji će pas leći, ako se duže zadržite u kafiću. Na podu je mnogo hladnije nego na stolici na kojoj mi sjedimo.

Pitku vodu treba ponuditi nakon šetnje, bez obzira na hladno vrijeme.

Prilikom odabira kaputića pazite da bude prvenstveno praktičan. Modni detalji tipa lančića, patenta, džepova, volana možda vesele vlasnike, ali zaista nisu neophodni. Naravno, i to ovisi o tome da li pas u šetnji hoda i trči ili se radi o starijem, možda bolesnom psu kojeg ćete uglavnom nositi na rukama, a prošetati će samo da obavi nuždu. Kaputić bi trebao biti što lakši, po mogućnosti od prirodnih materijala i točne veličine da psu nije premalen niti prevelik. Posebno treba paziti na dužinu rukava kako psa ne bi ometali u normalnom kretanju, kao i na otvore oko spolovila s obzirom na spol psa.Psima koji žive vani treba već u jesenskim mjesecima ponuditi kvalitetan i obilniji obrok nego ljeti kako bi se dobro pripremili na zimu. Isto važi za okolokućne mace. Ako ih dobro pogledate, vidjet ćete da su se već sada sve fino zaokružile, nakupile masnog tkiva kako bi lakše preživjele zimu.

Ukoliko imate priliku, pomognite vanjskim macama tako da napravite pokoju kućicu u koju bi se one mogle skloniti kada je jako hladno... Kućica je slična onoj za ptice, samo nešto veća, a poželjno je da je uzdignuta barem jedan metar od tla. Mace će se rado zavući unutra, posebno ako je tamo nagurana i kakva topla stara krpica....