Potpuno sam svjestan da bez znanosti puno toga ne bi bilo i da nam znanost jako olakšava svakodnevni život. Sigurno već znate da PRAVOJ znanosti uvijek skidam kapu, ali nikako ne volim prevarantsku i izopačenu znanost. Nažalost, ova tamna strana sve je prisutnija. Selektivno objavljivanje rezultata studija, izokretanje pravih rezultata ili popularne smicalice u statističkoj obradi danas nisu nikakva rijetkost. A korištenje znanosti za stvaranje zarade na nepošten način gore je od bilo kakvog kriminala. Iza takvih malverzacija nerijetko ostaju leševi. Tu naročito mislim na zloupotrebu znanosti u medicini. Ali, htio bih progovoriti i o jednom drugom aspektu, a neposredno se tiče znanosti.

U zadnje vrijeme većina medija je objavila poduže tekstove o nekoliko hrvatskih znanstvenika, koji se bave genski izmijenjenim organizmima. Čuli smo da je GMO naša budućnost, da GMO rješava problem gladi te da su GMO namirnice punovrijedne i s mnoštvo poboljšanih osobina. Čuli smo i da su neshvaćeni, vjerojatno od strane neukog naroda (barem po njihovom mišljenju). A baš to je suština svega. Bave se s nečim što nitko (ili makar velika većina) neće. Nitko neće umjetne proizvode, koji tek malo podsjećaju na prirodne pretke. Nitko ne želi trajnu ovisnost o velikim korporacijama (prvenstveno Monsantu), nitko ne želi trajno uništeno zemljište (zemljište pod GMO kulturama više je neupotrebljivo za išta drugo) i nitko ne želi zdravstveno problematične namirnice. Čak i Hrvatska, kao država, ne želi GMO proizvode na svojem teritoriju. Koja je onda uopće svrha ovakvog znanstvenog rada? Čemu borba protiv svih? Stvarati znanje, koje će ostati samo na papiru? I dalje propagirati nešto, od čega ljudi zaziru? Trošiti novac, koji nam kronično nedostaje? Ne bi li bilo svrsishodnije stvarati znanje, koje ima opipljivu perspektivu?

Slično se može reći za znanstvenike, koji propagiraju nuklearne elektrane, kao jedino rješenje za električnu energiju u bližoj budućnosti. Dakle, kažu da je atomska energija najčišća, ne zagađuje okoliš i osigurava stabilnu opskrbu strujom. Nekako se zaboravilo što je opustošio Chernobil, zaboravilo se i na nesaniranu nuklearku u Fukushimi (radijacija je već odavno stigla do zapadne obale SAD-a), zaboravlja se i na stalne terorističke prijetnje upravo s nuklearnom energijom. Zbog toga su nuklearke nepoželjne, iako brojni znanstvenici misle da su one izraz blagostanja. Dakle, opet borba protiv svih? A budite uvjereni da ovi genijalci mogu promijeniti predmet svojih interesa i snažno doprinijeti na sličnim, a možda i potpuno različitim područjima. Borba protiv svih samo donosi sve veće i veće otpore. To nije dobro niti za znanost, a niti za sve nas.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]