Najozbiljnija posljedica uzimanja aspirina je krvarenje iz probavnog sustava (prvenstveno želudca), a treba naglasiti i alergiju na acetilsalicilnu kiselinu koja se može manifestirati i kao astmatični napad.

 

 

U osnovnim crtama ponovimo ulogu acetilsalicilne kiseline, a to je da ima svojstvo da smanjuje bolove, temperaturu, upale i da smanji zgrušavanje krvi koje je bitno kod vaskularnih bolesti, prvenstveno na krvnim žilama srca.

Danas se u svijetu vrše mnogobrojna ispitivanja i rade znanstvene studije koje govore da acetilsalicilna kiselina ima još dodatnih djelovanja u liječenju i preventivi bolesti. Molim, prije nego to spomenemo, da shvatite da su to ispitivanja i da odmah danas ne krenete sa svojom terapijom liječenja raznih bolesti. Treba reći da, kao i za druge supstance, u ovisnosti stajališta ispitivača, imamo stavove da aspirin liječi skoro sve do stavova da je to supstanca koja više šteti nego koristi. O tome ćemo na samom kraju članka.

Imamo rezultate da aspirin prevenira nastanak karcinoma u probavnom sustavu. Nalazi govore da su rezultati pozitivni ako se aspirin uzima svakodnevno najmanje 5 godina?! Neki predlažu da se obavezno za sve ljude iznad 50 godina uvede uzimanje aspirina…. Imamo još. Po nekim autorima, aspirin smanjuje i nastanak drugih vrsta karcinoma, podmlađuje kožu, sprječava i liječi nastanak prištića na koži. Tu još dodajmo i da aspirin pomaže kod peruti, smanjuje probleme kod uboda insekta, čisti znoj s odjeće itd.

Sve je to u redu, ali kada govorimo o uporabi bilo kojeg preparata, pa tako i acetilsalicilne kiseline, molim budite oprezni i dobro informirani kod svog liječnika.

Spomenimo još jedno ispitivanje. Već se dugo vremena kao preventiva srčanog i moždanog udara, a posebice nakon nastanka bolesti, koristi aspirin od 75 do 100 mg dnevno. Nova studija navodi da je doza od 100 mg adekvatna samo za osobe koje su teške do 70 kg, a koje boluju od kardiovaskularnih bolesti i koje su imale moždani udar. Svi teži bi trebali uzeti veće doze. Kolike su te doze, još se ne navodi.

Posebnu pozornost treba posvetiti i činjenici da uzimanje acetilsalicilne kiseline može prouzročiti i komplikacije koje mogu biti i smrtonosne.

Najozbiljnija posljedica uzimanja aspirina je krvarenje iz probavnog sustava (prvenstveno želudca). Krvarenje može biti minimalno, pa se o tom problemu govori tek onda kada kod pacijenta  primijetimo postepen nastanak anemije. Krvarenje može biti i pojačano i dovesti i do smrtnog ishoda.

Treba naglasiti i alergiju na acetilsalicilnu kiselinu koja se može manifestirati i kao astmatični napad.

Neki navode kao posljedicu i degeneraciju žutog tijela oka, tinitus i još dosta toga.

Na kraju treba reći da je pronalazak acetilsalicilne kiseline bio jedan od revolucionarnih momenata u liječenju pacijenta. No, i pored toga trebamo biti oprezni s uzimanjem te supstance vodeći uvijek računa o odnosu korisnog i štetnog djelovanja lijeka. Molim, ne uzimati bilo kakvu terapiju na svoju ruku!

  Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]