Sve ono što jedemo odražava se na svakom dijelu našeg tijela. Doslovno na svakom. Iako na kostima (barem naoko) nema nekakvih burnih promjena, činjenica je da i one dijele sudbinu ostatka tijela. MIJENJAJU SE, OVISNO O TOME KAKO NA NJIH PAZITE. Dakle, koštani kalcij, osim što daje čvrstoću, djeluje i kao BAZEN PUN VODE ZA GAŠENJE U URGENTNIM SITUACIJAMA.
pH u našem tijelu govori da li je okruženje kiselo ili alkalno. pH od 7 smatra se neutralnim, iznad toga je alkalno, a ispod je kiselo. Krv je u normalnim okolnostima blago alkalna (oko 7,45), a svako jače odstupanje može imati fatalne posljedice. Srećom, postoje brojni mehanizmi kako bi se optimalni balans sačuvao. Recimo, kretanje povećava kiselost, a disanje smanjuje. (To su normalni procesi i od toga neće nastati problem.) Bubrezi reguliraju balans na način da izbacuju kiseliju ili alkalniju mokraću, prema potrebi. Kada navedeno nije dovoljno, pribjegava se i manje poželjnim urgentnim mjerama. Jedna od njih je i RAZGRADNJA KOSTIJU (to obično dovodi do osteoporoze), ali i zubne strukture. (Nažalost, u toj situaciji četkanje zubiju puno ne pomaže. Demineralizacija, jednostavno, čini svoje.) Obično zato što je POGREŠNA PREHRANA DOVELA DO PRETJERANOG ZAKISELJAVANJA (ACIDOZA), KOJE SE NE MOŽE TOLERIRATI. Voće i povrće (većinom) alkalizira, a meso, riba, jaja, šećer, brašno i žitarice zakiseljavaju.
Čuvena KINESKA STUDIJA Colina Campbella pokazala je da HRANA KOJA ZAKISELJAVA POVEĆAVA KOLIČINU KALCIJA U MOKRAĆI. (Da ne bude zabune, to je kalcij iz kostiju, koji se MORAO upotrijebiti za neutralizaciju.) Životinjski proteini zakiseljavaju najviše, pa je to i razlog da je osteoporoza kod vegetarijanaca znatno rjeđa. Vegetarijanci koji obolijevaju obično pretjeruju sa šećerom, brašnom, paštom, bijelom rižom i gaziranim pićima.
Mlijeko je kontroverzna namirnica po pitanju optimalnog pH balansa (iako je činjenica da u zemljama s najvećom potrošnjom mlijeka ima i najviše osteoporoze). Istina je da mlijeko alkalizira (zbog kalcija), ali i zakiseljava (zbog proteina). No, prema dostupnim podacima, KALCIJ IZ MLIJEKA NIJE DOVOLJAN ZA NEUTRALIZACIJU MLIJEČNIH PROTEINA, TAKO DA STRADAVANJE KOSTIJU NAPREDUJE PARALELNO S VEĆOM POTROŠNJOM MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA. U svakom slučaju, preporučam rižino ili zobeno mlijeko umjesto kravljeg.
Sigurno je da treba jesti ZDRAVE alkalne i ZDRAVE kisele namirnice. Ako pretjerate s kiselima, doći će do razgradnje koštane mase, a ako ste neumjereni u alkalnima vjerojatno ćete osjetiti potrebu za slatkim (ali kosti će ostati zaštićene). Iako je obično problem pretjerano zakiseljavanje, ovdje ću samo napomenuti da su poželjne kisele namirnice šljive, višnje, lješnjaci, orasi i žitarice u zrnu. S druge strane, zeleno lisnato povrće je najpoželjnije iz alkalne grupe. Odlični izvori su, također, korjenasto povrće, brokoli i bundeva. SVJEŽI LIST PERŠINA NEVJEROJATNO POMAŽE ABSORPCIJU UNIJETOG KALCIJA. Špinat je vrlo bogat kalcijem, ali i oksalnom kiselinom, koja sprečava njegovo korištenje.
E, sada, plakati nad osteoporozom, a istovremeno doprinositi njenom rasplamsavanju, jalov je posao. Još gore je gutati Fosamax i vjerovati u čudo, koje neće doći.