Granične vrijednosti nisu suviše premašene i šteta bi nastala tek ako bi dnevno pili 20 litara tijekom 20 godina. Šali li se to netko? Živimo u svijetu gdje u stotinama proizvoda postoje otrovi s vlastitim graničnim vrijednostima


Kada ministar Jakovina javno ispija čašu mlijeka, kako bi pokušao ukazati da je ispravno, onda stvarno nešto nije u redu. Slična „isprobavanja“ provodili su Englezi za vrijeme afere „ludih krava“. Na sve se na kraju zaboravilo. Djeluje zastrašujuće da se prisutnost kancerogenih spojeva u mlijeku dugi niz godina uopće nije kontrolirala. Sve djeluje kao ružan san, ali istina je još i gora.

Aflatoksine u hrvatskom mlijeku otkrili su u Bosni. Sada i u Makedoniji. Zašto? Zato što se prisutnost ovakvih otrova u mlijeku u Hrvatskoj uopće sustavno ne provodi. Sve ovisi o proizvođačima (zakonske obaveze nema), a oni štede na troškovima. (Svaka provjera košta.) Možda su i znali, ali nisu reagirali. Kako si ne bi stvorili štetu. Možda i godinama pijemo zatrovano mlijeko, sve pod plaštem viših interesa. Mlijeko je jeftino, cijena se kroji demonstracijama, a seljaci muku muče oko golog opstanka. U takvim okolnostima, lako se zaboravi na toksične uljeze. Koliko je toga uvozno, a koliko domaće, sada je manje bitno. Prebacivanje smeća u tuđe dvorište nikome neće puno pomoći. Smeće smo popili i nitko nas nije zaštitio. To je činjenica.

Kada govorimo o pronađenim količinama aflatoksina u mlijeku, i tu nam pokušavaju podvaliti. Dakle, granične vrijednosti nisu suviše premašene i šteta bi nastala tek ako bi dnevno pili 20 litara tijekom 20 godina. Šali li se to netko? Živimo u svijetu gdje u stotinama proizvoda postoje otrovi s vlastitim graničnim vrijednostima. Bolesti nastaju zbog kumulativnog učinka, kada tijelo više ne može podnijeti ukupno toksično opterećenje. Dio tih otrova možemo izbjeći ako malo pripazimo. Uglavnom, aflatoksine pijemo zbog čistog nemara, njih ne bi trebalo biti u mlijeku.

Ali, jesu li aflatoksini jedini problem u mlijeku? Ministar nam je valjda zaboravio reći kolika je koncentracija antibiotika i drugih lijekova u mlijeku, koliko čestica gnoja i elemenata krvi popijemo u svakoj čaši, kolika je koncentracija hormona rasta IGF-1 (ovaj hormon ima naglašeni kancerogeni učinak). Je li stočna hrana GMO-porijekla?

Sve dok se oduševljavamo degeneriranim sortama, kojima se vime vuče po podu, neće biti dobro. Cijenu takvog „napretka“ jako skupo ćemo platiti. Mlijeko je stvarno čudna namirnica. Tako bijelo i naoko čisto, a u njemu svašta.