Našao sam se u svojstvu tuženika u procesu sređivanja imovinsko-pravnih odnosa i uknjižbe vlasništva. Naime, pokojna baka je prodala kuću, njive i voćnjake još davne 1972. godine. No, nasljednici se nisu uknjižili, nego je u knjigama, među ostalima, naveden kao vlasnik moj pokojni otac 1/6, a čiji sam ja pravni nasljednik. Tužitelju želim priznati pravo na nekretnine i uknjižbu vlasništva. Kako da to učinim, a da se ogradim od eventualnih troškova jer piše da je vrijednost spora 11.000 kuna? Dakle, ne osporavam pravo vlasništva, ali ne bih želio da ako prihvatim tužbu imam neke troškove.


Ukoliko ne sporite navode iz tužbe te ne polažete nikakva prava na imovinu koja je predmetom tužbe, obratite se sudu od kojega Vam je tužba i dostavljena podneskom u kojem ćete se pozvati na naznačeni poslovni broj P predmeta koji je vidljiv na sudskom pozivu za podnošenje odgovora na tužbu. U svom podnesku, kojega možete slobodno ispisati i rukom, ali čitko, istaknite kako priznajete tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti i ne osporavate pravo vlasništva tužitelja te se pozovite na članak 157. Zakona o parničnom postupku.

Naime, navedeni članak 157. ZPP-a propisuje da kada  tuženik nije dao povod za tužbu i ako je, prije nego što se upustio u raspravljanje o glavnoj stvari, priznao tužbeni zahtjev, tužitelj će nadoknaditi tuženiku parnične troškove.