U ovo doba često spominjemo ambroziju. Ozloglašenu ambroziju. Državni ne­prijatelj broj 1 nema problema s razmnožavanjem, a kažu da zbog toga kišemo, šmrcamo i teško dišemo. Hajka na ovaj korov nikada nije prestala, a prije nekoliko godina na čupanju ste mogli i zaraditi. Nažalost, čak niti u toj “naplatnoj” godini zdravstveno stanje stanovništva nije se popravilo. (Bilo bi isto i da svu ambroziju počupamo.) Raznolika pelud je posvuda, izolacija je gotovo nemoguća, a više ili manje štetni lijekovi izgledaju kao jedina opcija. U najvećem broju slučajeva astma i alergije usko su povezani.

Sve dok za bolesti optužujemo pelud, grinje ili prašinu izlazak iz začaranog kruga neće biti moguć. Čovjek je oduvijek živio s peludi, ali mu ta ista pelud ranije nije smetala. Ono što se jako izmijenilo, to je naša prehrana. Sve govori u prilog da barem 50% astmatičara trpi bolest isključivo zbog hrane. A alergije na hranu jednostavno su eksplodirale zadnjih godina. Astmatične napade lako mogu provocirati poznati alergeni, kao što su mlijeko, brašno, soja, čokolada, šećer ili krumpir. Manje je poznato da slična reakcija može nastati i zbog toga što nešto NE konzumiramo. To je vrlo sličan problem. Kod astmatičara je gotovo redovito prisutan kroničan manjak vitamina A, C i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Veći manjak – gori napadi astme. Znate, više od 70% naših imunoloških stanica nalazi se unutar sluznice probavnog trakta. Drugim riječima, hrana kreira kvalitetu našeg života. (Osjetljivost na pelud tek je posljedica svega.) Hrana-smeće stvara upalnu reakciju i od toga sve počinje.

Evo, znate li što tzv. fast-food radi vašem tijelu? Znamo da je kod djece, koja se 3 ili više puta tjedno hrane fast-foodom, pojavnost astme skoro 50% češća nego kod ostalih. Sasvim konkretno, u pitanju su transmasne kiseline, koje nastaju hidrogenizacijom ulja. Jedna velika studija o astmi i alergijama kod djece potvrđuje da je to vjerojatno glavni uzrok nastanka astme. Ujedno se pokazalo da riblja ulja smiruju alergijske reakcije kod astmatičara. Bolest pokazuje znakove povlačenja pri prelasku na zdravu prehranu (vrlo je bitna izmjena strukture unijetih masti) i uvođenju probiotika u dnevni režim. Trećina oboljelih je alergična na Candidu albicans, pa bakterijsku populaciju u crijevima valja svakako izmijeniti. I to je jedan od ključeva uspjeha.

Medicina svrstava astmu u kronične bolesti, a tretman se svodi na protuupalne lijekove i bronhodilatatore. Slažem se, lijekovi će biti potrebni ako ništa dodatno sami ne poduzimate. Ali ako prepoznate što vas truje, uvijek je bolje sam stvarati optimalne tjelesne uvjete. Onda ni izlječenje nije nedostižno.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]