Anemija je česti zdravstveni problem. Ispravno je zapravo reći anemije, jer postoji više vrsta anemija.

Jednostavno tumačenje anemija je da je to stanje u organizmu koje nije dostatno da prenese dovoljnu količinu kisika u sve dijelove tijela. Nositelji kisika su eritrociti, crvena krvna zrnca, koji u sebi imaju hemoglobin, protein koji sadrži željezo, a koje stupa u kemijsku reakciju s kisikom.

Arterijska krv je ona krv koja ide od srca ka periferiji, bogata je kisikom kojeg predaje tkivu, a onda se vraća kao venska krv koja ide u pluća da izbace ugljik dioksid i ponovo se obogate kisikom.

Da bi ta funkcija bila adekvatna potrebama, treba imati dovoljan broj eritrocita koji su kvalitetno popunjeni sa hemoglobinom i željezom. Jedino takvi vagončići mogu obaviti funkciju koja se od njih traži. Prosječno trajanje života eritrocita je oko 120 dana, kada se on raspada, no zdrav organizam stalno stvara nove eritrocite kako bi količina eritrocita uvijek bila dostatna.

Kada općenito govorimo o anemijama, postoje dva osnovna uzroka

Jedan je da se, zbog različitih čimbenika, ne stvara dovoljno eritrocita ili isti nisu dovoljno kvalitetni.

Drugi uzrok je da postoji brži gubitak krvi ili u probavnom ili urinarnom sustavu, a postoje još neki uzroci koji su manje prisutni.

Glavni simptomi anemije su umor, malaksalost, opća slabost, brže lupanje srca (kompezatorni mehanizmi), ubrzano disanje i kod manjeg tjelesnog opterećenja.

Ako ovakvi simptomi potraju duže, potrebno se javiti liječniku da se utvrdi činjenično stanje.

Kada je anemija kroničnog tipa, onda gore navedeni simptomi nastupaju znatno kasnije jer organizam se postepeno prilagođava novonastaloj situaciji. To bi potvrdilo tezu da je potrebno barem jednom godišnje učiniti preventivi pregled, na kojima se slučajno pronađu i znakovi kronične anemije.

Vrlo važno je dijagnosticirati pravi uzrok anemija jer jedino tako možemo poduzeti adekvatno liječenje. Osnovni pregled se sastoji u tome da se uzme kompletna krvna slika. Nakon dobivanja nalaza te ako postoje znaci anemije, dijagnostika se širi da bi se utvrdio pravi uzrok.

O dodatnim pregledima i liječenju nastavit ćemo u sljedećem članku.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]