U prijašnjim brojevima Burze već smo pisali o sve većoj važnosti sunčeve svjetlosti kao energenta za proizvodnju električne energije i zagrijavanje vode. To se posebice odnosi na gradnju stambenih objekata, bilo da je riječ o kućama ili o zgradama. Tendencija koja se sve više nadzire i oblikuje kao smjernica za budućnost je energetska samoodrživost objekata ili barem smanjena ovisnost o klasičnim izvorima energije, a u svrhu smanjenja negativnog utjecaja na okoliš i štednje. Proizvodnjom energije na poziciji na kojoj se ona i koristi štedi se mnogo jer se izbjegavaju troškovi prijenosa energije. Također, izvori energije koji se koriste za samoodrživa kućanstva najčešće se prirodni te time ne štete okolišu, a i besplatni su.

Sunčeva energija svakako zauzima prvo mjesto među obnovljivim izvorima energije kada je riječ o stambenoj i poslovnoj gradnji jer se najjednostavnije može prikupljati putem solarnih ćelija koje se postavljaju na krovove. No, mnoge koji razmišljaju o tome da postave solarne ploče na krov često od te zamisli odvrati visoka cijena sustava kao i neizvjesnost oko toga kada će i koliko sustav biti isplativ.

Izvrsno pomagalo za takve nedoumice ponudila je američka tvrtka RoofRay razvivši istoimenu aplikaciju za izračun moguće uštede instaliranjem solarnih ploča. Aplikacija funkcionira na način da korisnik uz pomoć Google karte (GoogleMap) odabere lokaciju na kojoj se nalazi nekretnina za koju je potrebno izračunati troškove i uštede. Zatim se na krovu ucrta dio na koji bi se teoretski mogle postaviti solarne ploče, te se odredi nagib i orijentiranost krova.Kada se unesu svi ti podaci, RoofRay program izračunava koliki je solarni potencijal za tu određenu poziciju, kao i koliko bi se moglo uštedjeti na računu za struju ukoliko se postave solarne ćelije. Također, moguće je dobiti i informacije s konkretnim brojkama za mjesečne i godišnje periode na temelju odabrane površine krova. Potom je moguće raditi usporedne izračune za različite lokacije i različitu površinu solarnih ploča, te dobiti podatke o razdoblju nakon kojeg će se investicija isplatiti. Većina ovih detaljnih podataka odnosi se na dijelove SAD-a, no bazične informacije dostupne su i za ostatak svijeta. RoofRay je zamišljen kao početna točka za ljude koji se odlučuju na (djelomični) prelazak na sunčevu energiju gdje se mogu dobiti svi relevantni podaci na način koji je jednostavan za korištenje i onima koji nisu stručnjaci za energetiku. Također, putem njih korisnik se može povezati, ukoliko se odluči na instalaciju, s dobavljačima opreme i majstorima koji opremu postavljaju. Ukoliko se, kako svi pokazatelji u ovom trenutku ukazuju, budućnost energije bude kretala sve više prema obnovljivim izvorima energije, aplikacije poput RoofRaya biti će zaista neophodne za one koji se odluče na instalaciju solarnih sustava. 

Vrlo vjerojatno, u ne tako dalekoj budućnosti, takve aplikacije mogle bi biti i jedno od važnijih mjesta gdje će kupci odlučivati o kupovini određene nekretnine, jer bi faktor solarnog potencijala pozicije u navedenom scenariju mogao imati sve veću važnost.

Više o ovoj ideji na: http://www.roofray.com/