17.08.2014.
Autom na putovanje
Hrvate možemo podijeliti na tri dijela: one kojima je završio godišnji odmor, one koji će tek krenuti i one koji se zbog nemogućnosti zapošljavanja ili propasti firme odmaraju već duže vrijeme. Prve i treće ovaj tekst neće jako zanimati, a oni drugi neka ipak bace oko.
U ovim nenormalno sparnim danima, bolje je za vožnju izabrati večernje sate. Temperatura je puno podnošljivija, nema toliko prometa, pa je i koncentracija u vožnji veća. No i noć nosi svoje probleme pa vas, bez obzira na vašu sigurnu vožnju može iznenaditi neki luđak koji ima show po cesti. U tu svrhu, izbjegnite dane vikenda i velikih smjena gostiju. Vikendom mladost dobija aute od svojih roditelja i nadoknađuje sav adrenalin što im se tokom sedmice skupio u krvi, kad nisu mogli doći na red za vožnju. Ne natjeravajte se s takvim vozačima, jer možete izvući deblji kraj. Sjetite se da ni mogućnost da su konzumirali alkohol ili droge nije isključena.
Vozili danju ili noću, uz alkohol, najveći neprijatelj sigurne vožnje je umor. Iako slušamo razne priče nekih ljudi koji su obišli pola Europe bez zaustavljanja, ne padajmo na te "šprehe". Kome se morate dokazivati time što ćete jednu turu odvoziti u komadu, umjesto da se svako toliko odmorite i skupite snage i koncentracije za nastavak putovanja. To koristi i vama i automobilu. No kad izađete iz auta da se malo protegnete, ne gasite ga odmah, nego pričekajte da se nekoliko puta ventilator upali i ugasi, pa onda okrenite ključ. Nastojite atmosferu u automobilu učiniti ugodnom i na radiju naći neku stanicu koja pušta neutralnu muziku, i koja će pasati i vama i djeci. Nažalost se odmah nakon kretanja znamo sjetiti nekih stvari koje smo zaboravili učiniti ili ih nismo uzeli sa sobom. Zbog obične sitnice, riječ po riječ, može se situacija zakomplicirati i tako ne samo pokvariti cijeli godišnji, nego i potpuno smanjiti koncentracija u vožnji. Ako dođe do takvog problema, sve bacite na valcer i jednostavno recite sebi i drugima da je to premala stvar da vam uništi odmor. Putujete li duže, obavezno sobom ponesite osvježavajuće sokove, po mogućnosti ne gazirane. Ako ih još držite u prijenosnom frižideru, milina.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.